Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Poľský prezident si poriadne zavaril: Obyvateľov mal označiť za svine! Postaví sa pred súd

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VARŠAVA - Súčasného poľského prezidenta Andrzeja Dudu čaká budúci rok na jeseň súdny proces kvôli tomu, že podľa jednej mimovládnej organizácie urazil milióny Poliakov. Stalo sa to vlani v septembri počas diskusií, ktoré v Poľsku vyvolal film Hranica režisérky Agnieszky Hollandovej. Proces sa začne v čase, keď už Duda vo funkcii hlavy štátu nebude, mandát mu skončí v lete.

Film, ktorý sa venuje dramatickým osudom migrantov na poľsko-bieloruskej hranici, vlani po jeho premiére v Poľsku ostro odsúdila vtedajšia národnokonzervatívna vláda. Napríklad minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro ho prirovnal k nacistickej propagande. Prezident Andrzej Duda vo verejnoprávnej televízii TVP vlani v septembri povedal, že sa nečuduje, keď poľská pohraničná stráž používa výraz "Iba svine sedí v kine" pri popise ľudí, ktorí išli na film Hranice. Ide o heslo poľského odboja z čias druhej svetovej vojny, ktorého cieľom bolo Poliakov odradiť od návštev kín a sledovania nacistických propagandistických filmových týždenníkov.

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Bratislave poľského prezidenta Andrzeja Dudu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Počas uplynulého víkendu mimovládna organizácia Centrum pre monitorovanie rasistického a xenofóbneho správania informovala, že okresný súd vo Varšave "stanovil prvý dátum pojednávania v procese, v ktorom sme zažalovali Andrzeja Dudu pre urážku občanov vlastného štátu". Organizácia uviedla, že "Andrzej Duda, ktorý vykonáva funkciu prezidenta Poľskej republiky, urazil milióny Poliakov, keď ich označil za svine". Proces sa začne na budúci rok v októbri.

Termín súdneho pojednávania potvrdila v nedeľu šéfka poľskej prezidentskej kancelárie Malgorzata Paprocká. Uviedla, že Duda na neho nepríde osobne, na súd pošle svojho právneho zástupcu.

Snímka, ktorá vznikla v koprodukcii Poľska, Česka, Belgicka a Francúzska, vlani získala Zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach.

Viac o téme: UrážkaSúd PoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu