Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Dve tretiny budov v Pásme Gazy zničila alebo poškodila vojna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

ŽENEVA - Dve tretiny budov v Pásme Gazy boli od začiatku vojny v októbri 2023 zničené alebo poškodené, informovala v pondelok Organizácia Spojených národov, píše agentúra AFP.

Satelitné centrum OSN (UNOSAT) aktualizovalo hodnotenie škôd a uviedlo, že snímky s vysokým rozlíšením získané v období od 3. do 6. septembra preukázali výrazné zhoršenie situácie. "Táto analýza... ukazuje, že u dvoch tretín z celkového počtu budov v Pásme Gazy sú škody," informovalo UNOSAT. Celkovo 52 564 budov v enkláve je úplne zničených a nejakú formu poškodenia zaznamenali u 163 778 budov.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Posledné hodnotenie zo začiatku júla ukázalo, že poškodených bolo 63 percent budov na tomto palestínskom území. Teraz je to 66 percent.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal masaker vyše 1200 ľudí, ktorých 7. októbra zabili v priľahlých oblastiach Izraela bojovníci Hamasu, Palestínskeho islamského džihádu a ďalších ozbrojených palestínskych skupín. Izrael na udalosť odpovedal rozsiahlymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá trvá doteraz a zahynulo pri nej vyše 41 600 ľudí.

Viac o téme: VojnaZničené budovyPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu