Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Zástupca šéfa Hizballáhu: Nového lídra hnutia vyberieme čo najskôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

BEJRÚT - Zástupca zosnulého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Naím Kásim v pondelok uviedol, že hnutie si čo najskôr vyberie nového lídra. Deklaroval tiež, že Hizballáh napriek stratám neprestane v boji proti Izraelu. Informujú agentúry Reuters a AFP.

"Pri najbližšej príležitosti vyberieme nového generálneho tajomníka," vyhlásil Kásim v prejave, ktorý odvysielala televízia Hizballáhu al-Manár. Išlo o prvý prejav vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu od smrti vodcu hnutia Hasana Nasralláha, ktorý zomrel v piatok pri izraelskom útoku. Kásim v prejave uviedol, že Nasralláha zabili spolu s ďalšími štyrmi osobami vrátane iránskeho veliteľa. Izrael však po útoku uviedol, že vodca Hizballáhu zomrel spolu s 20 ďalšími ľuďmi. Zástupca šéfa hnutia taktiež deklaroval, že Hizballáh pokračuje vo svojich operáciách a postupuje podľa vopred vypracovaných plánov. Doterajšie útoky, ktoré hnutie podniklo na územie Izraela, označil ako "minimálne" a dodal, že ich boj bude ešte dlhý.

Kásim taktiež kritizoval Spojené štáty za ich "neobmedzenú" podporu Izraela. "Zvíťazíme tak, ako sme zvíťazili pri oslobodení v roku 2006 tvárou v tvár izraelskému nepriateľovi," uviedol Kásim, pričom odkazoval na posledný konflikt medzi Hizballáhom a Izraelom. Nasralláh zomrel v piatok počas leteckého útoku Izraela na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie hnutia schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero popredných predstaviteľov Hizballáhu a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána. Kásim je zástupcom šéfa Hizballáhu od roku 1991. Dlhodobo bol jedným z hlavných hovorcov hnutia a poskytoval množstvo rozhovorov pre zahraničné médiá.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu