Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

ODHALENIE Navaľného smrti: Vo väzení sa sťažoval na BOLESTI žalúdka, OTRÁVILI ho!

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel dňa 16. februára 2024 v trestaneckej kolónii Polárny Vlk na ruskom Ďalekom severe Zobraziť galériu (3)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel dňa 16. februára 2024 v trestaneckej kolónii Polárny Vlk na ruskom Ďalekom severe (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

POLÁRNY VLK – Jeden z najväčších odporcov a kritikov súčasného vládneho systému v Ruskej federácii zomrel začiatkom tohto roka v trestaneckej kolónii. Napriek tomu, že pre väzňov tam vládli kruté podmienky, až do týchto chvíľ sa nevedelo, ako Alexej Navaľnyj prišiel o život. Ruské médiá totiž skrývali niektoré fakty. Tie však už vyšli na verejnosť.

Ruský web v exile The Insider uverejnil na svojom webe zbierku spisov ruského vyšetrovacieho výboru, ktorý rozhodol nespustiť trestné konanie v súvislosti so smrťou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Ten zahynul 16. februára 2024 v trestaneckej kolónii Polárny Vlk na ďalekom severe. 

Bolesti brucha 

Spisy obsahujú dve verzie dokumentu, ktorý podpísal ruský vyšetrovateľ Alexander Varapajev. Ten opisuje symptómy Alexeja Navaľného nasledovne: "Dňa 16. februára 2024 pocítil odsúdený A.A. Navaľnyj prudké zhoršenie svojho zdravotného stavu vo väzenskom bloku č. 2. Informoval o tom väzenského dozorcu, ktorý ho presunul do sekcie č. 4." 

"Tam si odsúdený A.A. Navaľnyj ľahol na zem a začal sa sťažovať na ostrú bolesť v oblasti brucha. Reflexívne začal dáviť obsah žalúdka, mal kŕče a po pár minútach stratil vedomie. Okamžite to bolo hlásené väzenskému zdravotníckemu personálu." 

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.
Zobraziť galériu (3)
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

V druhej verzii spisov (finálna správa) boli zmienky o bolestiach brucha, kŕčoch a zvracaní odstránené. Všetky symptómy totiž nasvedčovali tomu, že ruského opozičného politika v trestaneckej kolónii otrávili. 

Žiadna analýza 

Ďalší veľmi dôležitý dokument sa týka "súpisu zabavených predmetov" z miesta, kde Navaľnyj zahynul. Boli medzi nimi napríklad aj vzorky zvratkov, o ktorých sa uvádzalo, že ich poslali na analýzu. Výsledky však neboli nikdy zverejnené.

Táto verzia potvrdzuje aj slová manželky Julie Navaľnej, ktorá uvádzala, že jej „manžel sa v posledných chvíľach pred smrťou sťažoval na bolesti v žalúdku“. V oficiálnej správe sa ale uvádzalo, že ruský opozičný politik "zomrel prirodzenou smrťou bez akýchkoľvek známok kriminálnej povahy". 

Otrávenie Novičkom

Podobný scenár sa neodohral v živote Alexeja Navaľného po prvý raz. V auguste 2020 mali agenti ruskej tajnej služby FSB otráviť opozičného politika nervovoparalytickou látkou Novičok. Ten začal účinkovať v lietadle, ktoré smerovalo do Moskvy z Tomska. Navaľného stav bol natoľko vážny, že lietadlo muselo núdzovo pristáť v Omsku. V mestskej nemocnici v Omsku č. 1 ho zachránili protijedom Atropínom. V oficiálnej verzii sa uvádzalo, že "pacient (A.A. Navaľnyj) jednoducho trpel na nízku hladinu cukru v krvi". 

ODHALENIE Navaľného smrti: Vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Michael Kappeler)

Doktor Alexander Polupan, ktorý liečil Navaľného v auguste 2020, povedal, že jeho symptómy z februára 20204 nezodpovedajú deklarovanej diagnóze: "Oficiálna príčina smrti, a teda porucha srdcového rytmu, v žiadnom prípade nevysvetľuje symptómy opísané v prvej verzii správy, čo boli ostrá bolesť brucha, dávanie a záchvaty. Tieto príznaky sa ťažko dajú vysvetliť inak ako otravou. Krátky interval medzi bolesťou brucha a kŕčmi naznačuje možnosť vystavenia sa napríklad organofosforovému činidlu – rovnakej triede látok ako Novičok, ale v tomto prípade mohol byť aplikovaný skôr vnútorne než lokálne."

Ruské úrady odmietli vydať Navaľného telo po jeho smrti, pričom neumožnili na tele vykonať ani odber biologických vzoriek. 
 

Viac o téme: SmrťOtravaVyšetrovanieBolesti bruchaUtajovanieRuskoAlexej NavaľnyjKrimiTrestanecká kolónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu