Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Záplavy a zosuvy pôdy v Nepále si vyžiadali už najmenej 148 obetí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Sujan Gurung)

KÁTHMANDU - V dôsledku monzúnových dažďov v Nepále zahynulo už najmenej 148 osôb a ďalších viac ako 55 ľudí je nezvestných, uviedli tamojší predstavitelia v nedeľu. Informuje o tom agentúra DPA.

Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny, najmä vo východných a centrálnych oblastiach. Počasie v hlavnom meste Káthmandu sa už medzičasom zlepšilo, no úrady predpovedajú dažde v niektorých častiach krajiny až do nedeľnej noci. Od soboty vytiahli pátracie a záchranné tímy najmenej 35 tiel z autobusov, ktoré zasypalo počas zosuvov pôdy na predmestí Káthmandu. Podľa hovorcu polície v celej krajine utrpelo zranenia najmenej 101 osôb. "Pátranie po nezvestných pokračuje, zatiaľ čo postihnuté rodiny sa presúvajú do bezpečia. Mohlo by to trvať ešte niekoľko dní," ozrejmil hovorca.

Záplavy a zosuvy pôdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gopen Rai)

Záplavy a zosuvy pôdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gopen Rai)

Miestne médiá opísali zrážky v hlavnom meste ako najhoršie za posledné desaťročia. Úrady evakuovali zo zasiahnutých oblastí približne 3661 ľudí. Vláda prisľúbila balíky pomoci postihnutým rodinám. Prívalové dažde vážne poškodili infraštruktúru krajiny vrátane ciest a mostov, viaceré z nich zostávajú zablokované. Vnútroštátne lety už čiastočne obnovili. V niektorých oblastiach došlo aj k výpadkom elektrickej energie a internetu. Nepál je pre svoj hornatý terén a početné rieky mimoriadne náchylný na prírodné katastrofy.

Viac o téme: ZáplavyNepálZosuv pôdyObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu