Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

AKTUÁLNE Hizballáh potvrdil úmrtia ďalších dvoch vysokých predstaviteľov

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

NEW YORK - Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na list zaslaný BR OSN.

Aktualizované 15:48 Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu potvrdilo, že pri izraelských útokoch zahynuli jeho ďalší dvaja poprední predstavitelia. Informuje o tom agentúra AP s tým, že za vyše týždeň už Hizballáh potvrdil sedem takýchto úmrtí.

Najnovšie usmrteným je podpredseda ústrednej rady tohto militantného hnutia Nabíl Kaúk, ktorý bol na sankčnom zozname USA. Zahynul pri sobotnom izraelskom útoku na predmestí Bejrútu. O jeho zabití najskôr v nedeľu informovala izraelská armáda. Správu vzápätí potvrdil aj Hizballáh. Hnutie pritom len krátko predtým potvrdilo aj úmrtie Alího Karakí, veliteľa svojho južného frontu.

Aktualizované 14:08 Telo zosnulého vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha bolo nájdené bez viditeľných rán na južnom predmestí libanonskej metropoly Bejrút, kde v piatok podnikla izraelská armáda letecký útok. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním na nemenované zdroje z prostredia tamojších bezpečnostných zložiek a zdravotníkov.

Aktualizované 12:55 Svetový potravinový program (WFP) v nedeľu uviedol, že spustil núdzovú operáciu na zabezpečenie potravinovej pomoci pre milión ľudí v Libanone zasiahnutých eskaláciou násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh.

Aktualizované 12:36 Čína je proti akémukoľvek narušovaniu zvrchovanosti Libanonu a vyzýva na zmiernenie napätia na Blízkom východe. Uviedlo to v nedeľu čínske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri izraelskom útoku v Bejrúte. Peking žiada všetky strany, najmä Izrael, aby okamžite upokojili situáciu a zabránili rozšíreniu konfliktu alebo jeho "vymknutiu spod kontroly", píše sa v stanovisku zverejnenom na webovej stránke čínskeho rezortu diplomacie.

Aktualizované 11:30 Izrael oznámil zabitie ďalšieho vysokopostavného predstaviteľa hnutia Hizballáh

Izraelská armáda (IDF) v nedeľu oznámila, že pri útoku v Libanone zabila vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hizballáh Nabíla Kaúka.Kaúk podľa IDF zahynul v sobotu pri izraelskom leteckom údere v libanonskej metropole Bejrút. Pôsobil ako zástupca šéfa ústrednej rady hnutia, dodali izraelské sily. Hizballáh správy o úmrtí Kaúka zatiaľ nekomentoval.

V uplynulých týždňoch zahynulo pri izraelských útokoch viacero vysokopostavených predstaviteľov Hizballáhu vrátane dlhoročného vodcu hnutia Hasana Nasralláha, ktorého izraelská armáda zabila pri piatkovom útoku v Bejrúte.Kaúk bol členom Hizballáhu od 80. rokov minulého storočia a v minulosti pôsobil aj ako vojenský veliteľ hnutia v južnom Libanone. Spojené štáty naňho v roku 2020 uvalili sankcie, píše AP.        
 

Aktualizované 7:01 Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že v noci uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.Vo vyhlásení izraelskej armády sa uvádza, že údery boli zamerané na "budovy, v ktorých boli uskladnené zbrane a vojenské štruktúry." Ozbrojené sily dodali, že Izrael za uplynulý deň zaútočil na stovky cieľov Hizballáhu, keďže sa snaží úplne zneškodniť túto militantnú skupinu. Armáda sa zamerala aj na odpaľovacie zariadenia namierené na Izrael.

Irán požiadal o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN pre zabitie vodcu Hizballáhu

Stály predstaviteľ Iránu pri OSN Amir Saíd Iravání v liste vyzval BR OSN, aby "prijala okamžité a razantné opatrenia na zastavenie pokračujúcej agresie Izraela a zabránila tomu, aby v regióne vypukla plnohodnotná vojna."

Vodca Hizballáhu Nasralláh zomrel v piatok počas leteckého útoku Izraela na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero čelných predstaviteľov Hizballáhu a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána.

Po zabití Nasralláha demonštrovali stovky ľudí pred veľvyslanectvom USA

Stovky stúpencov šiitskych strán v sobotu večer protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel v piatok po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

 Demonštranti sa zhromaždili pri vstupe do tzv. zelenej zóny, v ktorej sa nachádza americké veľvyslanectvo a iracké vládne budovy. Očití svedkovia pre agentúru DPA uviedli, že protestujúci niesli iracké a libanonské vlajky, ako aj fotografie Nasralláaha. Na záberoch zo sociálnych sietí vidno aj zástavy Hizballáhu a ostatných šiitskych milícií. DPA píše, že ľudia žiadali odvetu voči Izraelu.Bezpečnostné zložky uzavreli oblasť, aby zabránili vtrhnutiu protestujúcich do zelenej zóny. Iracká televízia Rudaw zverejnila zábery, na ktorých polícia proti demonštrantom použila aj vodné delá.

Iránom podporované šiitské politické strany a milície majú v Iraku významný vplyv. Hizballáh, ktorý je taktiež podporovaný Iránom, od roku 2000 pomáha milíciám v Iraku s výcvikom bojovníkov a poskytuje im finančnú a vojenskú podporu.Vodca Hizballáhu Nasralláh zomrel v piatok počas leteckého útoku Izraela na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero čelných predstaviteľov Hizballáhu vrátane zástupcu operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána.

Izrael podľa Natenjahua dosiahol bod zlomu v boji proti svojim nepriateľom

Po zabití vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha sa Izrael dostal do bodu zlomu v boji proti svojim nepriateľom a v tomto boji je odhodlaný pokračovať. V televíznom príhovore odvysielanom v sobotu večer to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.Letecký útok na Nasralláha bol odvetou za činy Hizballáhu podporovaného Iránom. "Vyrovnali sme účty s osobou zodpovednou za vraždu nespočetného množstva Izraelčanov a mnohých občanov iných krajín vrátane stoviek Američanov a desiatok Francúzov," uviedol Netnajahu, čím narážal na dva samovražedné atentáty na kasárne mierových síl v Bejrúte z 23. októbra 1983, pri ktorých zahynulo viac ako 300 ľudí vrátane 299 vojakov z USA a Francúzska.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (4)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

Pokiaľ by zostal „terorista“ Nasralláh nažive, mohol by rýchlo obnoviť operačné schopnosti Hizballáhu, ktoré izraelská armáda oklieštila sériou nedávnych operácií. "Takže som vydal rozkaz - a Nasralláh už nie je medzi nami," uviedol NetanjahuPodľa izraelského premiéra zabitie šéfa Hizballáhu zvyšuje šance na prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných od októbra 2023 v Pásme Gazy príslušníkmi militantného hnutia Hamas. "Čím viac (líder Hamasu Jahjá) Sinwár vidí, že Hizballáh mu už nepríde na pomoc, tým väčšie sú šance na návrat našich väzňov," povedal Netanjahu.

Zároveň upozornil, že napriek dosiahnutým úspechom práca ešte nie je dokončená: „V nasledujúcich dňoch budeme čeliť významným výzvam, no zvládneme ich“.„Pred rokom, 7. októbra, na nás zaútočili naši nepriatelia a mysleli si, že Izrael je na ceste k zániku. O rok neskôr, útok za útokom, úspech za úspechom, pochopili, že ich nádeje boli zmarené,“ konštatoval izraelský premiér.Podľa izraelskej armády bol Nasralláh zabitý v piatok pri nálete na sídlo Hizballáhu na predmestí Bejrútu, kde sa zišli jeho najvyšší predstavitelia. Hizballáh potvrdil zabitie svojho dlhoročného vodcu v sobotu.

Prezident USA Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu. Na otázku, či by Spojené štáty reagovali na raketové útoky na americké vojnové lode umiestnené v Červenom mori, Biden odpovedal, že na túto hrozbu "reagujú".

Joe Biden počas svojho prejavu
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden počas svojho prejavu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

Skôr v sobotu Biden označil zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti", ktoré si zaslúžil za svoje viac ako tri desaťročia vlády teroru. Zároveň dodal, že Spojené štáty plne podporujú právo Izraela brániť sa proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom.Izraelské sily vykonali v piatok letecký útok na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero čelných predstaviteľov hnutia Hizballáh vrátane Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána.

Viac o téme: ZabitieIzraelHizballáhHasan Nasralláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu