Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Po povodniach prišiel ďaľší problém: Nebezpečná potkania choroba! V Česku už majú prvý prípad, hygienici sú na nohách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Hygienici zaznamenali v súvislosti s povodňami prvý prípad leptospirózy, takzvanej potkanej choroby. Nakazil sa ňou v Moravskosliezskom kraji štyridsaťšesťročný muž, ktorého zmietla veľká voda, a dostal sa tak do priameho kontaktu s kontaminovanou vodou. Teraz je v nemocnici. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová. Leptospiróza sa šíri močom nakazených zvierat, ako sú hlodavce, psy, hospodárske zvieratá či divá zver.

"Muž si pravdepodobne lokol záplavové vody, ale infekcia sa mu mohla do tela dostať aj iným spôsobom, napríklad poranenou pokožkou. Jeho stav si zatiaľ stále vyžaduje pobyt v nemocnici. K lekárovi prišiel až jedenásty deň od pobytu vo vode a sťažoval sa na bolesti nôh, poruchy chôdze, slabosť a zmätenosť. Vyšetrenie krvi následne ukázalo leptospirózu. Liečený je antibiotikami. S ohľadom na súkromie pacienta nemožno poskytovať žiadne bližšie informácie, "uviedli hygienici.Leptospiry môžu byť prítomné ako v povodňovej vode, ktorá splachuje výkaly, tak v bahne a usadeninách, a to aj po zaschnutí. Preto je nevyhnutné dodržiavať úzkostlivo hygienu, umývať si ruky a používať ochranné pomôcky.

"Krajská hygienická stanica je stále v teréne v zaplavených oblastiach a vykonáva šetrenie. Aj v súvislosti s touto prvou nákazou informujeme ľudí, aby si starostlivo strážili zdravotný stav. Je dôležité poznamenať, že leptospiróza nie je prenosná z človeka na človeka, teda netreba hľadať kontakty chorého, ale je nutné opakovať a zdôrazňovať prevenciu úzkostlivým dodržiavaním hygieny a požívaním ochranných pomôcok, "povedala riaditeľka moravskosliezskych hygienikov Zuzana Babišová.

Chorobu najčastejšie prenášajú potkany alebo myši

Človek sa môže rôznymi druhmi leptospir nakaziť celoročne. V ČR chorobu najčastejšie prenášajú potkany alebo myši. Každý rok jej ochorie nižšie desiatky ľudí a priemerne jeden človek ročne zomrie. Po záplavách v roku 1997 sa nakazila takmer stovka ľudí a štyria zomreli. Podobná bola situácia aj po veľkej vode v roku 2002. Zásadná je hygiena rúk, ak nie je k dispozícii čistá voda a mydlo, poslúži dezinfekcia. Baktéria sa ale môže do tela dostať nielen ústami. Vstupnou bránou infekcie sú aj drobné poranenia, oderky na koži, alebo možno leptospiry vdýchnuť s prachom z vyschnutých usadenín.Infekcia sa prejavuje spočiatku podobne ako chrípka a zle sa rozoznáva. Sprevádza ju vysoká horúčka, netrvá dlho a máva dobrú prognózu. Ale môže mať aj ťažšiu formu so zápalom mozgových blán a hroziacim rýchlym zlyhaním orgánov.

Viac o téme: PovodneHygienaŽltačkaLeptospiróza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu