Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Nikomu sa nepodarilo zastaviť Netanjahua! Borrell to ľutuje

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

NEW YORK - Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

"Snažíme sa vyvíjať všetok diplomatický tlak na prímerie, ale zdá sa, že nikto nie je schopný zastaviť Netanjahua ani v Gaze, ani na Západnom brehu Jordánu," uviedol Borrell pre médiá pri príchode na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí. "Ak je interpretácia zničenia Hizballáhu rovnaká ako v prípade Hamasu, potom sa schyľuje k dlhej vojne," poznamenal Borrell.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Odchádzajúci šéf zahraničných vecí EÚ opäť vyzval na diverzifikáciu diplomacie zo strany Spojených štátov, ktoré sa už niekoľko mesiacov neúspešne snažia dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. "Nemôžeme sa spoliehať len na USA. USA sa o to pokúšali niekoľkokrát, neuspeli," dodal. Netanjahu v prejave na pôde OSN v piatok obhajoval už takmer rok trvajúce útoky zamerané na Hamas v Pásme Gazy. Zároveň deklaroval, že je odhodlaný dosiahnuť ciele Izraela v boji proti Hizballáhu.

Z rozrastajúceho sa konfliktu na Blízkom východe obvinil Irán. Povedal, že Izrael sa bráni proti Teheránu na siedmich frontoch. "V Iráne neexistuje miesto, na ktoré by dlhá ruka Izraela nedosiahla. A to platí pre celý Blízky východ," pohrozil Netanjahu.

Viac o téme: Benjamin NetanjahuHizballáhHamasJosep BorrellLibano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu