Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Prokuratúra chce obviniť podozrivého Ryana Routha z pokusu o atentát na Trumpa

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall)

WEST PALM BEACH – Muža, ktorý sa ukrýval so strelnou zbraňou neďaleko golfového ihriska exprezidenta Donalda Trumpa, chcú obžalovať z pokusu o atentát na významného politického kandidáta. Oznámil to v pondelok federálny prokurátor v štáte Florida, informuje o tom agentúra Reuters.

Podozrivého Ryana Routha (58) predviedli v pondelok pred sudcu, ktorý rozhodol, že zostane vo väzbe bez možnosti kaucie. Zatiaľ je obvinený z dvoch trestných činov – z držby strelnej zbrane napriek tomu, že ho v minulosti odsúdili za zločin, a z vlastníctva zbrane s odstráneným sériovým číslom. Prokurátor Mark Dispoto uviedol, že vláda USA požiada veľkú porotu, aby voči Routhovi vzniesla závažnejšie obvinenia. Routh podľa vyšetrovateľov 15. septembra mieril puškou z krovia vedľa Trumpovho golfového ihriska v meste West Palm Beach, kde republikánsky prezidentský kandidát hral golf. Hlaveň pušky zbadal agent tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorý na Routha viackrát vystrelil.

Podozrivý sa dal na útek a zadržali ho na diaľnici

Podozrivý sa dal na útek a zadržali ho na diaľnici v susednom okrese. Routh pri incidente zo svojej zbrane nevystrelil a nemal priamy výhľad na Trumpa, od ktorého bol niekoľko sto metrov. Prokuratúra v súdnom podaní pred pondelkovým pojednávaním uviedla, že Routh niekoľko mesiacov pred incidentom odovzdal nemenovanému svedkovi škatuľu s listom, muníciou, kovovou rúrkou a štyrmi telefónmi. Svedok škatuľu otvoril až po zadržaní Routha. "Toto bol pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale asi som ťa sklamal," uvádza sa v rukou písanom liste adresovanom "svetu".

"Ponúknem 150.000 dolárov komukoľvek, kto túto prácu dokáže dokončiť." Prokuratúra informovala, že v Routhovom aute po jeho zadržaní našli rukou písaný zoznam dátumov a miest, na ktorých by sa v auguste, septembri a októbri mal nachádzať Trump. Telefónne záznamy ukázali, že podozrivý pricestoval do West Palm Beach v polovici augusta, pričom od 18. augusta do 15. septembra bol opakovane neďaleko golfového ihriska Trump International a exprezidentovho sídla Mar-a-Lago. Úrady sa zatiaľ k jeho motívu nevyjadrili. Pred dvoma mesiacmi, 14. júla, na Trumpa strieľal na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia 20-ročný Thomas Matthew Crooks a guľka mu zasiahla ucho, ďalší účastník podujatia prišiel o život. Strelca vtedy usmrtil ostreľovač USSS.

Viac o téme: AtentátDonald TrumpProkuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu