Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Zvrat v americkom Kongrese: Johnson predstavuje plán na odvrátenie vládneho shutdownu

Mike Johnson
Mike Johnson (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Predseda Snemovne reprezentantov USA republikán Mike Johnson v nedeľu predstavil trojmesačný dočasný návrh výdavkov, ktorý má odvrátiť čiastočný tzv. shutdown americkej vlády. Návrh neobsahuje požiadavky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na zahrnutie opatrenia týkajúceho sa imigrácie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Johnson plán predstavil v liste adresovanom svojim kolegom iba osem dní pred tým, než 30. septembra vyprší platnosť súčasného balíka výdavkov vo výške 1,2 bilióna. Snemovňa reprezentantov sa návrh pokúsi schváliť v stredu, uviedol nemenovaný zdroj.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Ak sa návrh výdavkov schváliť nepodarí, tisíce zamestnancov federálnej vlády budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku iba niekoľko týždňov pred americkými prezidentskými voľbami naplánovanými na 5. novembra.

Návrh výdavkov neobsahuje Trumpov návrh, aby záujemcovia o registráciu do zoznamu voličov museli predložiť doklad o americkom občianstve. Návrh výdavkov v tejto podobe podporil aj Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer a znamenal by predĺženie fungovania americkej vlády do 20. decembra. Kongres zároveň musí do 1. januára schváliť navýšenie stropu nesplateného verejného dlhu, ktorý presiahne 35 biliónov amerických dolárov.

Viac o téme: NávrhVýdavkyUSAOdvrátenieShutdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu