Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Záplavy v centrálnej časti Japonska si vyžiadali najmenej šesť obetí

Japonsko sa pomaly spamätáva z katastrofy.
Japonsko sa pomaly spamätáva z katastrofy. (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO – Najmenej šesť obetí si vyžiadali povodne a zosuvy pôdy v Japonsku spôsobené prudkými lejakmi. Zasiahnutý polostrov začiatkom tohto roka postihlo silné zemetrasenie, uviedli v pondelok miestne médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

Úrady v prefektúre Išikawa uviedli, že dve osoby sú nezvestné, stav ďalších ôsmich nie je známy. Prudký dážď sa v prefektúre spustil už v sobotu. V meste Wadžima spadlo počas uplynulých 72 hodín viac než 540 milimetrov vody, najviac od začiatku vedenia záznamov.

archívne video

Vyvrátené stromy na Trnavskom mýte pri nákupnom centre (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zosuvy pôdy v pondelok zablokovali cesty a odrezali od okolia viac než 100 lokalít v prefektúre. Energetická spoločnosť Hokuriku uviedla, že približne 4000 domácností je bez elektriny. Oblasť sa stále spamätáva zo zemetrasenia s magnitúdou 7,5, ktoré ju postihlo začiatkom tohto roka. Vyžiadalo si najmenej 374 životov, spôsobilo zrútenie budov, vlny cunami a vyvolalo rozsiahly požiar.

Záchranári počas víkendu z prefektúry evakuovali desiatky tisíc ľudí, asistovala im pri tom armáda. Klimatická zmena vyvolaná ľuďmi zvyšuje riziko prudkých lejakov, pretože v teplejšej atmosfére sa nachádza viac vody, varujú vedci.

Viac o téme: ZáplavyObeteZosuv pôdyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu