Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Nový zákon v Kalifornii: Úplný zákaz plastových tašiek v potravinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Sebastian Gollnow)

SACRAMENTO – Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v nedeľu podpísal zákon, ktorý obchodom s potravinami zakazuje ponúkať zákazníkom plastové tašky. Návrh zákona minulý mesiac schválili kalifornskí zákonodarcovia, platiť začne od roku 2026. Informuje o tom agentúra AP.

Kalifornia už používanie plastových tašiek obmedzila pred desiatimi rokmi, keď vstúpil do platnosti zákaz predaja tenších tašiek. Používanie tašiek z hrubšieho plastu bolo naďalej povolené, pretože úrady vychádzali z predpokladu, že zákazníci ich budú používať opakovane alebo ich budú recyklovať.

archívne video

Obchodný riaditeľ spoločnosti Lidl SR Slavomír Špánik: Zákazníkovi namiesto mikroténového sáčku ponúkame alternatívu vo forme viacnásobne použiteľnej eko-sieťky (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Senátorka za Kaliforniu Catherine Blakespearová, ktorá úplný zákaz používania plastových tašiek podporuje, však tvrdí, že zákazníci ani jednu z uvedených vecí nerobia. Odvoláva sa pritom na celoštátnu štúdiu, podľa ktorej sa množstvo odpadových plastových tašiek vyprodukovaného jednou osobou za rok zvýšilo z 3,6 kilogramu v roku 2004 na 5 kilogramov v roku 2021.

Úplný zákaz používania plastových tašiek už zaviedlo 12 amerických štátov vrátane Kalifornie, uvádza ochranárska organizácia Environment America Research & Policy Center. Zaviedlo ho tiež niekoľko stoviek miest v 28 amerických štátoch.

Viac o téme: KaliforniaUSAGuvernérPlastové taškyZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu