Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Ministerstvo zdravotníctva pripúšťa úpravu v rámci zmien pri bezlepkových potravinách

Bezlepkové potraviny nie sú práve najlepšou voľbou!
Bezlepkové potraviny nie sú práve najlepšou voľbou! (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude o zmenách pri množstevných limitoch dietetických potravín pre celiatikov ešte diskutovať. Pripúšťa aj prehodnotenie úpravy. Uviedli to z komunikačného oddelenia rezortu v reakcii na vyjadrenie Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS). Tá upozornila na možné zdraženie potravín a navrhla úpravu limitov pri niektorých kategorizačných skupinách.

"MZ SR je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien a kategorizáciu dietetických potravín pripadne prehodnotiť tak, aby bola v prospech pacientov. Rokovanie so zástupcami SGS sa ešte tento týždeň uskutoční na pôde MZ SR," poznamenali z rezortu.

archívne video

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč: Viem si predstaviť úpravu DPH na základné potraviny (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Slovenská gastroenterologická spoločnosť tento tyždeň vyjadrila nesúhlas s viacerými plánovanými zmenami pri dietetických potravinách. Hrozí podľa nej zdraženie bezlepkových potravín. Nesúhlasila so zmenami množstevných limitov. Namietala úpravu pri bezgluténových potravinách, kde sa limit navrhoval na dva kilogramy na mesiac. Upozornila na to, že pre dospelú osobu navrhované množstvo nestačí. Rovnako kritizovala aj zmeny pri bezlepkových surovinách, kde mal byť limit desať kilogramov, čo považovala za zbytočne veľa. Zámer kritizovala aj opozičná poslankyňa Martina Holečková (nezaradená). Poukazovala pritom na to, že zmena sa negatívne dotkne celiatikov.

Viac o téme: PotravinyMinisterstvo zdravotníctvaBezlepkové potraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu