Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Bielorusku zadržali a vypočúvali desiatky učiteľov: Aký bol dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Zásahy proti učiteľom sa podľa jeho slov začali v septembri, pričom všetci zadržaní alebo vypočúvaní sa zúčastnili na vzdelávacom online projekte pre pedagógov, ktorý bieloruská tajná služba KGB označila ešte v auguste za extrémistickú skupinu. Projekt s názvom Adukavanka poskytoval informácie o technologických inováciách vo vzdelávacom procese a ponúkal napríklad aj návrhy rozloženia vyučovacích hodín. Zapojili sa doň stovky učiteľov. Presné údaje o tom koľkých z nich zadržali či vypočúvali Sapelka neposkytol.

archívne video

Ministerstvo školstva zavádza regionálne príspevky učiteľom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Samotný projekt prostredníctvom platformy Telegram svojim odberateľom odporučil, aby si na jeho portáli zrušili registrácie. Bieloruský režim potláča opozíciu aj nezávislé médiá už tri desaťročia, respektíve od vtedy, ako je pri moci tamojší autoritársky prezident Alexandr Lukašenko. Zásahy voči disentu sa však ešte zintenzívnili po sporných voľbách z roku 2020, v ktorých si podľa oficiálnych výsledkov Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie v úrade. Opozícia aj Západ voľby považujú za zmanipulované, pričom ich výsledky v Bielorusku vyvolali masové protivládne protesty.

Režim zmienené protesty tvrdo potlačil. Zadržaných bolo vyše 65.000 ľudí, pričom mnohých demonštrantov polícia zbila. V súčasnosti sú zároveň všetci významní predstavitelia bieloruskej opozície buď to vo väzení, alebo v zahraničnom exile, približuje AP.

Viac o téme: ProjektúradUčiteliaBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu