Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemeckí konzervatívci sa dohodli na nominácii šéfa CDU Merza na post kancelára

Friedrich Merz
Friedrich Merz (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Lídri nemeckých konzervatívcov sa dohodli v utorok na nominácii predsedu Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Friedricha Merza na post spolkového kancelára v budúcoročných voľbách. Oznámil to bavorský premiér Markus Söder a líder tamojšej Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Informuje o tom agentúra Reuters.

"Aby sme to skrátili, otázka kandidáta na kancelára je vyriešená - je to Friedrich Merz," povedal Söder na spoločnej tlačovej konferencii s Merzom v Berlíne. Ako dodal, Merzovu pozíciu podporuje. Söder ako šéf CSU - sesterskej strany CDU v Bavorsku - bol doposiaľ považovaný za Merzovho potenciálneho rivala pri kandidatúre na post spolkového kancelára, píše agentúra DPA.

archívne video

Polícia zadržala hekera, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť v Nemecku (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Söder i Merz však spoločne zdôraznili, že CDU/CSU sa potrebuje vyhnúť zopakovaniu scenára z roku 2021, keď konzervatívcov po 16 rokoch po voľbách pri moci vystriedali sociálni demokrati úradujúceho kancelára Olafa Scholza.

Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že vnútorný boj v CDU/CSU vrátane rivality medzi Söderom a eventuálnym kandidátom Arminom Laschetom vtedy stranu oslabil a prispel k jej porážke vo voľbách.

Viac o téme: KancelárNemeckoCDUNomináciaFriedrich Merz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu