Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Potvrdené! Šefčovič dostal lukratívny flek v eurokomisii

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

ŠTRASBURG - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

Šéfka eurokomisie označila nové portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť za silné, pričom pod neho spadá aj colná politika EÚ. Pre slovenského eurokomisára však nenavrhla funkciu výkonného podpredsedu EK, ktorú zastáva v končiacej eurokomisii.

archívne video

Maroš Šefčovič by si podľa Pellegriniho zaslúžil silné ekonomické portfólio (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Je členom Európskej komisie od roku 2009

Šefčovič je členom EK od októbra 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa. V druhom funkčnom období Barrosa sa stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy.

Súčasný slovenský eurokomisár pôsobil pod troma predsedami EK - po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker (vtedy mal na starosti budovanie energetickej únie) a Ursula von der Leyenová. EÚ v tomto období prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným rastom cien v energetike. Šefčovič bol vnímaný ako "človek istoty" a boli mu pridelené aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, napísal nedávno portál Politico.

Dôležité úlohy

V posledných rokoch mal na starosti pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími nečlenskými krajinami EÚ v západnej Európe. Je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Vlani v októbri ho von der Leyenová poverila aj dohľadom na implementáciu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal), jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi.

Šefčovič je prekvapením vo funkcii "obchodného cára EÚ"

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci nového zloženia exekutívy EÚ, ktoré predstavila v utorok na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Podľa týždenníka Politico ide o prekvapenie.

Politico pripomenul, že slovenský eurokomisár s označením "spoľahlivého" človeka pôsobí v eurokomisii už 15 rokov a po tom, čo zastával významnú pozíciu v rámci rokovaní o vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom, sa teraz stane komisárom zodpovedným aj za obchod a získal silný ekonomický post.

Bude dohliadať aj na colnú politiku

Podľa vplyvného európskeho týždenníka Šefčovičova táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela. Politico upozornil, že Šefčovič bude v novej exekutíve EÚ dohliadať aj na colnú politiku, pričom si zachová svoju dlhoročnú úlohu komisára pre inštitucionálne vzťahy a transparentnosť, čo znamená byť "pravou rukou" Von der Leyenovej pri budovaní vzťahov s ostatnými inštitúciami EÚ. Týždenník pripomenul aj skutočnosť, že Šefčovič preberá obchodnú agendu práve v čase, keď sa Von der Leyenová zameriava na posilnenie hospodárskej bezpečnosti a ochrany obchodných záujmov EÚ, čím sa do popredia dostane aj úsilie o uzatváranie dohôd o voľnom obchode.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičEurópska komisiaUrsula Von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu