Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Džihádista spájaný s útokom v redakcii Charlie Hebdo predstúpil pred súd

Francúzski vojaci zabezpečujú evakuáciu cudzincov pri prestrelkách s džihádistami.
Francúzski vojaci zabezpečujú evakuáciu cudzincov pri prestrelkách s džihádistami. (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay, file)

PARÍŽ - Pred súdom v Paríži sa v pondelok začal proces s francúzskym džihádistom Petrom Cherifom, známym aj pod menom Abou Hamza, ktorý mal blízko k páchateľom masakry v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo z roku 2015.

Ako informoval spravodajský web France Info citovaný TASR, Cherif je obvinený z teroristického sprisahania. Hrozí mu aj trest za účasť na únose troch francúzskych humanitárnych pracovníkov z roku 2011 a za možný podiel na naverbovaní svojho priateľa z detstva Chérifa Kouachiho, jedného z páchateľov útoku v redakcii Charlie Hebdo v roku 2015. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotie.

archívne video

Dominantu Mósulu vyhodili džihádisti do povetria: Rekonštrukcia odhalila vzácne tajomstvo (Zdroj: Profimedia)

Cherif vyrastal v 19. parížskom obvode. Na islam konvertoval v roku 2003, pričom sa následne napojil na džihádistickú bunku Buttes-Chaumont. Zadržaný bol v roku 2018 v Džibutsku po tom, ako roky bojoval v radoch islamistickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove. Pre členstvo v nej je Cherif od roku 2015 v USA zaradený na čiernu listinu.

Útok na satirický časopis v januári 2015

Cherifovo meno figurovalo vo vyšetrovaní útoku na satirický časopis Charlie Hebdo v januári 2015 pre pravidelné kontakty s jeho páchateľmi, bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami. Cherif v súvislosti s týmto útokom nebol obvinený, v príslušnom súdnom procese mal štatút svedka, pričom vypovedal prostredníctvom videokonferencie z väznice Fresnes. Na otázky súdu však odmietol odpovedať, len vyhlásil, že s útokmi v Paríži "nemá nič spoločné".

Vyšetrujúci sudcovia sa však domnievajú, že Cherif prispel k začleneniu jedného z bratov Kouachiovcov do al-Káidy na Arabskom polostrove a že vedel o pláne bunky spáchať útok vo Francúzsku. Podľa niekoľkých svedkov vrátane Cherifovej zosnulej priateľky odporučila al-Káida svojim bojovníkom v Jemene, ktorí pochádzali zo zahraničia, aby sa vrátili do krajín svojho pôvodu a zorganizovali tam útoky.

Viac o téme: ProcesZačiatokFrancúzskoDžihádistaCharlie HebdoPeter Cherif
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu