Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Portugalsko naďalej bojuje s požiarmi: Vyžiadali si najmenej dve obete, o pomoc žiada EÚ

Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha. Zobraziť galériu (4)
Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha. (Zdroj: TASR/AP/PAULO NOVAIS/LUSA)

LISABON - Portugalsko v pondelok požiadalo Európsku komisiu (EK) o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi, informujú o tom agentúry Reuters a Lusa.

21:50 Najmenej dvaja ľudia zahynuli v pondelok v dôsledku požiarov v strednom a severnom Portugalsku. Úrady evakuovali dediny, uzatvorili viaceré cestné komunikácie a požiadali Európsku úniu o hasiace lietadlá, píše agentúra Reuters. Polícia informovala, že sa našli pozostatky mužského tela, obeť zrejme pracovala pre neďalekú lesnícku spoločnosť. V tej istej oblasti prišla o život ďalšia osoba v dôsledku infarktu, dvaja ľudia skončili v nemocnici s vážnymi poraneniami, uviedla služba civilnej ochrany.

EK v súčasnosti podľa agentúry Lusa túto žiadosť posudzuje. Už predtým však uviedla, že je v prípade potreby pripravená Portugalsku pomôcť v boji proti požiarom.

archívne video

Požiar pri Šibeniku hasia aj zo vzduchu (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

Viac ako 800 hasičov bojuje so štyrmi požiarmi na severozápade krajiny v okrese Aveiro. Plamene z jedného z nich na okraji mesta Albergaria-a-Velha zničili dva domy. Úrady informovali, že požiar sa šíri v priemyselnej a obytnej časti mesta s približne 25 000 obyvateľmi. Polícia v regióne evakuovala viaceré dediny a uzavrela niekoľko diaľnic vrátane hlavného ťahu medzi Portom a Lisabonom.

Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha.
Zobraziť galériu (4)
Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha.  (Zdroj: TASR/AP/PAULO NOVAIS/LUSA)

Do hasiacich akcií v krajine, kde teploty cez víkend prekročili 30 stupňov Celzia, sa zapojilo približne 1500 hasičov. Portugalsko a susedné Španielsko tento rok zaznamenali po daždivých prvých mesiacoch menej požiarov ako zvyčajne.

Pri zásahu zomrel jeden hasič 

Záchranné zložky pri Albergaria-a-velha, ktoré má asi 25.000 obyvateľov, nasadili osem hasiacich lietadiel. Počas zásahu pri obci Oliveira de Azeméis zomrel jeden hasič, mal neočákavané zdravotné ťažkosti, uviedol dnes portugalský premiér Luís Montenegro na sieti X. Lisabon požiadal o pomoc prostredníctvom mechanizmu RescEU.

Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha.
Zobraziť galériu (4)
Požiar v portugalskom Albergaria-a-Velha.  (Zdroj: TASR/AP/PAULO NOVAIS/LUSA)

Viac o téme: PomocPožiarHasenieŽiadosťPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu