Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Je to oficiálne! Udelili Nobelovu cenu za ekonómiu: Kto ju získal?

Nobelova cena
Nobelova cena (Zdroj: TASR/ Angela Weiss)

ŠTOKHOLM - Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov.

Títo traja ekonómovia "preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny", uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied. "Zníženie obrovských rozdielov v príjmoch medzi krajinami je jednou z najväčších výziev našej doby. Laureáti preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií na dosiahnutie tohto cieľa," povedal Jakob Svensson, predseda výboru pre cenu za ekonomické vedy.

"Spoločnosti so zlým právnym štátom a inštitúcie, ktoré vykorisťujú obyvateľstvo, negenerujú rast ani zmenu k lepšiemu. Výskum laureátov nám pomáha pochopiť prečo," dodal.Acemoglu a Johnson pracujú na Massachusetts Institute of Technology a Robinson vykonáva svoj výskum na University of Chicago.Hoci niektorí tvrdia, že cena za ekonómiu technicky nie je Nobelovou cenou, vždy sa odovzdáva spolu s ostatnými cenami 10. decembra, v deň výročia Nobelovej smrti v roku 1896.

Viac o téme: EkonomikaEkonómoviaŠvédskoNobelova cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu