Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nákladná loď Progress MS-28 sa úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici

Na tejto fotografii zverejnenej vesmírnou korporáciou Roskosmos sa raketový posilňovač Sojuz-2.1a s kozmickou nákladnou loďou Progress MS-28 vznáša zo štartovacej rampy na ruskom prenajatom kozmodróme Bajkonur.
Na tejto fotografii zverejnenej vesmírnou korporáciou Roskosmos sa raketový posilňovač Sojuz-2.1a s kozmickou nákladnou loďou Progress MS-28 vznáša zo štartovacej rampy na ruskom prenajatom kozmodróme Bajkonur. (Zdroj: TASR/AP/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation)

MOSKVA - Nákladná kozmická loď Progress MS-28, ktorá vo štvrtok odštartovala z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, sa v sobotu úspešne pripojila k modulu v ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Na sieti X o tom informovala americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s tým, že celý manéver sa uskutočnil v automatickom režime.

archívne video

Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Loď Progress MS-28 dopravila na ISS 2621 kilogramov nákladu - vrátane 950 kilogramov paliva, 420 litrov pitnej vody, 50 kilogramov stlačeného dusíka vo fľašiach, ako aj približne 1201 kilogramov nákladu zahŕňajúceho jedlo pre posádku, oblečenie a súpravy na vedecké experimenty. Na ISS dorazili i čerstvé pomaranče, grapefruity a cibuľa, ale aj káva.

Na ISS je v súčasnosti deväťčlenná posádka – kozmonauti ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Oleg Kononenko, Nikolaj Čub a Alexandr Grebenkin, astronauti NASA Matthew Dominic, Michael Barratt, Jeanette Eppsová a Tracy Dysonová, ako aj astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová, ktorí prileteli na ISS v júni na novej americkej vesmírnej lodi na opakované použitie Starliner. Loď Progress MS-28 zostane pridokovaná k ISS približne šesť mesiacov, doplnil úrad NASA.

Viac o téme: SpojenieVesmírNákladná loďRuskoISSKazachstanBajkonurProgress MS-28
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu