Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Najvyšší súd v Tunisku nariadil povolenie kandidatúry dvom opozičným politikom

(Zdroj: Getty Images)

TUNIS - Tuniský najvyšší súd v sobotu nariadil volebnej komisii, aby schválila kandidatúru dvoch kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Súd varoval, že pokiaľ tak komisia neurobí, môže tým ohroziť legitímnosť volieb.

Vo voľbách, ktoré sa konajú 6. októbra, má súčasný prezident Kajs Saíd aktuálne iba dvoch súperov. Volebná komisia nedávno odmietla kandidatúru troch opozičných politikov pre nezrovnalosti v predložených dokumentoch potrebných pre kandidatúru. DPA pripomína, že kritici komisiu dlhodobo obviňujú z nedostatočnej nezávislosti a z toho, že Saídovi uvoľnuje cestu k druhému funkčnému obdobiu. Predstavitelia komisie obvinenia odmietajú.Súd však sobotu komisii nariadil povoliť kandidatúru dvom opozičných politikom, Abdellatifovi Mekkimu a Mondherovi Zenaidimu po tom, čo podali sťažnosť proti rozhodnutiu volebnej komisie.

V piatok sa zároveň v uliciach Tunisu zhromaždilo veľké množstvo protestujúcich, ktorí vyjadrili nesúhlas s prezidentom Saídom a jeho "autoritatívnymi praktikami." Niektorí z nich kričali slogan "ľud si praje pád režimu," ktorý zaznieval počas masových protestov v roku 2010, po ktorých odstúpil dlhoročný diktátor Zín al-Ábidín Ben Alí.

Saíd zvíťazil v prezidentských voľbách v roku 2019. O dva roky neskôr si však začal čoraz viac uzurpovať moc: odvolal premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu a sám sebe udelil aj niektoré justičné právomoci. V júli 2022 navyše Saíd v referende presadil novú ústavu, ktorá výrazne obmedzila právomoci parlamentu, pričom prezidentský úrad získal de facto neobmedzené kompetencie.

Viac o téme: PoliticiOpozíciaKandidatúraSúd Tunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu