Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Napätie v Tunisku! Ľudia protestujú proti prezidentovi Saídovi pred voľbami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Anis Mili)

TUNIS - Stovky Tunisanov vyšli v piatok do ulíc hlavného mesta Tunis a odsúdili narastajúce represie v čase, keď sa krajina pripravuje na prezidentské voľby, v ktorých je favoritom súčasný prezident Kajs Saíd. Informuje agentúra AFP.

Od Saídovho prevzatia moci bolo zadržaných niekoľko jeho kritikov vrátane jedného z kandidátov v nedeľňajšom hlasovaní o hlave štátu. "Kajs Saíd pošliapal slobodu. Budem tieto voľby bojkotovať, pretože porušujú zákon a nie sú legitímne," uviedla účastníčka piatkového protestu. Demonštranti vyzvali na ukončenie Saídovej vlády a na svojich transparentoch ho označili za "faraóna manipulujúceho so zákonom".

archívne video

Policajti sa zišli na protestnom zhromaždení za systémové riešenia (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Dva dni pred voľbami ulica stále aktívne odsudzuje útoky na slobodu a ľudské práva. Prišli sme odsúdiť porušovanie slobôd, demokracie, výdobytkov revolúcie, najmä slobody prejavu a zhromažďovania sa," vyhlásil šéf Tuniskej ligy za ľudské práva (LTDH) Básim Trífí. Tunisko je rodiskom povstaní tzv. arabskej jari, ktoré sa v tejto severoafrickej krajine začali zosadením dlhoročného diktátora Zína Ábidína bin Alího v roku 2011.

Napätie v Tunisku! Ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Anis Mili)

Saíd sa v roku 2021 chopil moci

Po drvivom volebnom víťazstve v roku 2019 sa Saíd (66) v roku 2021 chopil moci - rozpustil parlament a prepísal ústavu. Nasledoval zásah proti disentu, pričom viacerí jeho kritici naprieč politickým spektrom boli uväznení. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku nedávno uviedla, že "v Tunisku je aktuálne zadržiavaných z politických dôvodov alebo za uplatňovanie svojich základných práv viac ako 170 osôb".

Saíd sa v nedeľňajších prezidentských voľbách stretne s bývalým zákonodarcom Zuhajrom Maghzáwím, ktorý podporuje prezidentovo prevzatie moci, a podnikateľom Ajáším Zámmilom, ktorý je vo väzení odvtedy, ako volebná komisia v septembri schválila jeho kandidatúru. Zámmilovi v súčasnosti hrozí viac ako 14-ročný trest odňatia slobody; je obvinený okrem iného z falšovania podpisov pod petičné hárky na podporu svojej kandidatúry. Komisia neumožnila zúčastniť sa na voľbách 14 uchádzačom - ako dôvod uviedla nedostatočnú podporu alebo technické aspekty.

Napätie v Tunisku! Ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Anis Mili)

Viac o téme: ProtestPrezidentNapätie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu