Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Už aj v Taliansku! Rím ohlásil prvý tohtoročný prípad nákazy horúčkou dengue

Komár prenášajúci horúčku dengue
Komár prenášajúci horúčku dengue (Zdroj: SITA)

RÍM - Zdravotníci v Taliansku odhalili prvé dva tohtoročné prípady horúčky dengue u ľudí, ktorí necestovali mimo Talianska. Dvaja nakazení žijú v severotalianskych provinciách Brescia a Reggio Emilia, oznámil dnes podľa agentúr taliansky zdravotný úrad. Dengue sa vyskytuje najmä v tropických a subtropických oblastiach, chorobu prenášajú komáre.

Nakazený v provincii Brescia nie je vo vážnom stave. Obce v oblasti, kde nakazený žije a pracuje, začali proces na odstránenie komárov. Veterinári tiež umiestnili pasce na komáre, vďaka ktorým chcú potvrdiť, že sa tento hmyz podarilo zlikvidovať, uviedla agentúra AFP.

archívne video

Otvorenie zrekonštruovanej Kliniky detskej neurológie NÚDCH (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Vedúci epidemiológie v nemocnici San Martino v Janove Matteo Bassetti upozornil, že prípad v Brescii nemusí byť nevyhnutne prvý, ale je to prvý známy výskyt. "Dengue sa stala infekciou, ktorú je potrebné brať do úvahy aj mimo endemickej oblasti, ak ju príznaky naznačujú," uviedol Bassetti na sieti X.

412 prípadov horúčky

Tento rok do 10. septembra zaznamenali talianske zdravotné úrady celkovo 412 prípadov horúčky dengue. Okrem dvoch miestnych prípadov sa všetci nakazili po ceste do zahraničia. Zatiaľ nebolo hlásené žiadne úmrtie. V minulom roku bolo v Taliansku odhalených 275 prípadov horúčky dengue, z toho 82 ľudí sa nakazilo v Taliansku, píše agentúra DPA.

Dengue sa vyskytuje najmä v tropických a subtropických oblastiach. Globálne otepľovanie ale vytvára aj inde priaznivé podmienky pre usídlenie invazívnych druhov komárov, ktoré môžu vírus dengue prenášať. Choroba sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a nevoľnosťou. Jej krvácavá forma môže byť smrteľná. V Česku tento rok lekári do konca júla zaznamenali 79 prípadov dengue, rovnako ako vlani za celý rok.

Viac o téme: ChorobaNákazaHorúčka dengueTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu