Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V prvom polroku bolo v Európskej únii, Švajčiarsku a Nórsku menej žiadostí o azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VALLETTA - Počet žiadateľov o azyl v Európskej únii, Nórsku a Švajčiarsku za prvú polovicu tohto roka mierne klesol. Stále je ich však viac ako pol milióna, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok Agentúrou EÚ pre azyl (EUAA). Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Od januára do konca júna zaznamenala EUAA so sídlom na Malte celkovo 513.000 nových žiadostí. V porovnaní s prvým polrokom 2023 je to o 6000 menej. Najviac žiadostí (124.000) bolo opäť v Nemecku, čo je takmer štvrtina z celkového počtu. EUAA však uviedla, že nemecké orgány dostali asi o 30.000 žiadostí menej ako v rovnakom období minulého roka. V druhom Španielsku evidovali približne 88.000 žiadostí (zhruba rovnako ako v roku 2023) a v Taliansku 85.000 žiadostí (nárast približne o jednu tretinu).

Z Venezuely požiadalo o azyl 37-tisíc ľudí

Agentúra očakáva, že do konca roka bude v celom regióne podaných viac ako milión žiadostí. Približne 71.000 žiadateľov o azyl prišlo z vojnou zmietanej Sýrie (ročný nárast sedem percent). Za nimi nasledovalo 45.000 Afgancov. Z Venezuely požiadalo o azyl 37.000 ľudí, z toho takmer všetci v Španielsku. V týchto údajoch nie je zahrnutých približne 4,5 milióna ľudí z Ukrajiny, ktorí získali dočasnú ochranu po začiatku ruskej invázie vo februári 2022, upozorňuje EUAA.

Viac o téme: AzylŠvajčiarskoNórskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu