Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Palestínčania zaujali svoje oficiálne kreslo vo Valnom zhromaždení OSN

(Zdroj: SITA/AP/Majdi Mohammed)

NEW YORK – Palestínčania v utorok po prvý raz zaujali svoje miesto medzi 193 členskými krajinami Organizácie Spojených národov vo Valnom zhromaždení OSN. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Na prvej schôdzi 79. zasadnutia VZ OSN sedeli diplomati zastupujúci Palestínsky štát medzi predstaviteľmi Srí Lanky a Sudánu. V rokovacej miestnosti sa ozval potlesk a zástupca Egypta to označil za historickú chvíľu. Palestínčania dosiaľ vo VZ OSN sedeli ako pozorovatelia za diplomatmi členských štátov.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Valné zhromaždenie prijalo rezolúciu

Valné zhromaždenie v máji prijalo rezolúciu, ktorá Palestínčanom dala väčšie práva a výsady pri účasti na zasadnutiach tohto najväčšieho orgánu svetovej organizácie. Vyzvalo tiež Bezpečnostnú radu OSN, ktorá má posledné slovo v otázke prijímania členov OSN, aby "pozitívne" zvážilo plné členstvo Palestíny.

Zhromaždenie v utorok tiež viedol po prvý raz jeho nový predseda, bývalý kamerunský premiér Philémon Yang, ktorý bude zastávať prevažne reprezentatívnu funkciu jeden rok. O dva týždne, 24. septembra, sa začne všeobecná rozprava 79. zasadnutia VZ OSN za účasti viac ako 100 hláv štátov a vlád. Každoročná niekoľkodňová rozprava v sídle organizácie v New Yorku je najväčším diplomatickým stretnutím na svete, doplnila DPA.

Viac o téme: ZasadnutieOSNValné zhromaždenie OSNPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu