Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pohroma na chorvátskych plážach: Svrbenie a červené škvrny! Na turistov útočia roztoče

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Už od augusta sa cestujúci a miestni obyvatelia na Istrii sťažujú na svrbivé kožné vyrážky spôsobené určitým druhom roztočov.

Od augusta sa v dovolenkovom raji na Istrii vyskytuje množstvo roztočov, ktoré môžu pri kontakte spôsobiť nepríjemné kožné vyrážky a silné svrbenie. Na vine je zrejme určitý druh roztočov, ktorý sa šíri čoraz viac.

Roztočový mor spôsobilo podľa odborníkov horúce a suché leto. Potvorky si radi robia pohodlie v tráve pod stromami na pláži. „Je známe, že útočia v tomto ročnom období, keď sú letá extrémne horúce a suché,“ vysvetľuje pre Istra24 Nediljko Landeka z Inštitútu verejného zdravia na Istrii.

Ako sa pred nimi brániť?

Niekoľko hodín po napadnutí roztočmi sa po celom tele môžu objaviť červené fľaky a svrbenie. Nepríjemná vec: Aj keď je roztoč už dávno mŕtvy, vyrážky môžu trvať jeden až dva týždne. Niektorí dovolenkoví hostia už na Facebooku hlásia o svojich suveníroch z pláže.

Každý, kto bude cestovať na Istriu, by sa mal vyhýbať trávnatým plochám, nosiť uzavretú obuv a použiť repelent proti hmyzu. Po prechádzke po pláži je vhodné vyprať si oblečenie v horúcej vode a dať si teplú sprchu. Ak vyrážka, zápal alebo bolesť pretrvávajú dlhší čas, mali by ste sa poradiť s lekárom, pretože môže byť prítomná alergia.

Viac o téme: RoztočeChorvátskoIstria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu