Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Faeserová avizovala obnovenie pasových kontrol na pozemných nemeckých hraniciach

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok oznámila obnovenie pasových kontrol na všetkých pozemných hraniciach Nemecka. Cieľom tohto kroku je obmedziť nelegálnu migráciu do krajiny a hrozby zo strany islamistických a zločineckých cezhraničných organizácií. Informujú o tom správy z agentúr DPA a AP.

Hraničné kontroly sa spustia 16. septembra a očakáva sa, že budú v platnosti šesť mesiacov. Faeserová už upovedomila Európsku komisiu o svojich plánoch, uviedli zdroje DPA. "Posilňujeme našu vnútornú bezpečnosť prostredníctvom konkrétnych opatrení a zachovávame prísny postoj voči nelegálnej migrácii," zdôraznila Faeserová na tlačovej konferencii.

archívne video

Kontroly na hranici budú náhodné, zamerajú sa na podozrivé vozidlá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nemecko k tomuto kroku pristúpilo po smrteľnom útoku nožom, ku ktorému došlo v auguste v západonemeckom meste Solingen. Zahynuli pri ňom tri osoby a ďalších osem utrpelo zranenia. Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan. Muž sa vyhol príkazu na deportáciu z Nemecka do Bulharska, kde prvýkrát vstúpil na územie EÚ.

Všetky susedné krajiny Nemecka patria do schengenského priestoru, v rámci ktorého sa za bežných okolností cestuje bez kontroly. Nemecko však už v októbri 2023 obnovilo kontroly na niektorých hraničných priechodoch so Švajčiarskom, Českou republikou a Poľskom, aby tak zabránilo pohybu migrantov.

Hraničné kontroly sú oficiálne iba dočasné, ale Berlín ich opakovane predĺžil už niekoľkokrát, a to aj na hraniciach s Rakúskom, kde fungujú už od septembra 2015. Vládne zdroje DPA informovali, že súčasná nemecká koaličná vláda pripravila rozšírené plány na obmedzenie vstupu niektorých migrantov do krajiny v súlade s právom EÚ. Ide o reakciu na požiadavky zo strany konzervatívneho opozičného bloku CDU/CSU.

V súčasnosti odmietajú úrady žiadateľov o azyl na pozemných hraniciach iba v zriedkavých prípadoch. Môže k tomu dôjsť napríklad vtedy, keď má osoba zákaz vstupu do krajiny, poprípade sa rozhodne nepožiadať o azyl.

Rakúsko nebude prijímať migrantov odmietnutých na nemeckej hranici, povedal minister

Rakúsko neprevezme žiadnych migrantov, ktorých na svojich hraniciach odmietne Nemecko. Nemeckým denníkom Bild a Frankfurter Allgemeine Zeitung to dnes povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Nemecko hranice s Rakúskom kontroluje už od roku 2015, nanovo chce ale efektívnejšie odmietať migrantov už na svojich hraniciach.

"Rakúsko nebude prijímať osoby, ktoré budú Nemeckom odmietnuté. Tam nie je žiadny manévrovací priestor," povedal Karner. Podľa neho má síce Nemecko právo posielať migrantov späť, ak je za ich azylové konanie zodpovedná iná krajina EÚ, potrebné je na to však formálne konanie a súhlas dotknutého členského štátu. Odmietať migrantov na hranici vo vnútri schengenského priestoru v rámci kontrol podľa Karnera povolené nie je.

V Nemecku sa v posledných týždňoch vedie diskusia o sprísnení migračnej politiky. Rozprúdil ju predovšetkým augustový teroristický útok v Solingene, pri ktorom neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie na mestských slávnostiach zabil troch ľudí a osem ďalších zranil. Impulz tejto rozprave pridali voľby vo východonemeckých spolkových krajinách Sasku a Durínsku, v ktorých získala protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyše 30 percent hlasov. Durínske voľby strana dokonca vyhrala a k víťazstvu mieri aj v krajinských voľbách v Braniborsku o dva týždne. Aj Rakúsko sa pripravuje na voľby, o novom zložení dolnej komory parlamentu sa bude hlasovať 29. septembra.

Viac o téme: HraniceKontrola NemeckoNancy Faeserová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu