Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Orbán sa pripravuje na voľby 2026, avizuje rast miezd a podpory rodín

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zverejnil na Facebooku status, v ktorom avizoval, že vláda pripravuje "mierový rozpočet", v rámci ktorého budú zvyšované mzdy a rodinné prídavky. Orbán status zverejnil po sobotňajšom už tradičnom prejave na občianskom pikniku v obci Kötcse v Šomodskej župe, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa jeho vyjadrenia tento akčný plán sa zameriava na zvýšenie hospodárskeho rastu na tri až päť percent v roku 2025. "Musí byť vytvorený rozpočet, ktorý popri zachovaní finančnej rovnováhy, kvôli ratingovým agentúram a finančnému svetu bude schopný produkovať uvedený hospodársky rast," napísal premiér.

Dynamika miezd

Zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť dynamiku miezd. "Zamestnávatelia a zamestnanci vedú veľmi intenzívne vyjednávania o budúcoročných mzdách. Vláda sa snaží nezasahovať do týchto rokovaní. Zrejme sa odborári dohodnú so zamestnávateľmi na rozsiahlom zvýšení miezd, čo vláda podporí. Jednoznačne prebiehajú rokovania, ktoré povedú k viacročnému významnému rastu minimálnej mzdy," dodal.

Treba zvýšiť hodnotu rodinných prídavkov

Orbán podotkol, že dynamika miezd už bola naštartovaná v niektorých oblastiach, napríklad v zdravotníctve, pričom v súčasnosti už prebieha najväčšie zvyšovanie miezd učiteľov v histórii Maďarska, ktoré bude pokračovať aj v budúcom roku. Premiér tiež podčiarkol, že treba zvýšiť hodnotu rodinných prídavkov, ktorá bola výrazne oslabená vysokou infláciou. Server hirklikk.hu v tejto súvislosti v pondelok poznamenal, že Orbánovou novou komunikačnou zázračnou zbraňou je ním spomínaný "mierový rozpočet".

Politológ Dániel Milbacher pre denník Népszava vyjadril názor, že Fidesz sa zrejme uchýli k rôznym ekonomickým a daňovým stimulom, aby si opäť získal podporu pred voľbami v roku 2026, pretože dosiahnuť výrazné zmeny v zdravotníctve, školstve či doprave v takom krátkom čase nie je reálne. "Viem si predstaviť, že vláda v nasledujúcom období urobí v týchto oblastiach povrchné úpravy, veľkolepé, ale nie zásadné finančné injekcie – napríklad zvyšovanie platov učiteľov – s cieľom znížiť nespokojnosť a na chvíľu skoncovať s protestmi," dodal. vyjadril sa politický poradca.

Viac o téme: VoľbyRodinyMzdyMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu