Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Apokalypsa v Ázii: Tajfún YAGI spustošil Vietnam a vyčíňa v ďalších krajinách! Desiatky mŕtvych a stovky zranených

Vietnamom sa prehnal tajfún Yagi. Išlo o najsilnejšiu búrku v tomto roku. Obrovské škody a straty na životoch Zobraziť galériu (2)
Vietnamom sa prehnal tajfún Yagi. Išlo o najsilnejšiu búrku v tomto roku. Obrovské škody a straty na životoch (Zdroj: SITA/AP/Bui Van Lanh, X/Thành Phố Sài Gòn/Quỳnh Ivanka/kiran joshi)

HOA BINH – Juhovýchodnú časť Ázie ohrozoval počas celého víkendu tajfún Yagi. Podľa miestnych orgánov išlo o najsilnejšiu búrku v Ázii v tomto roku. Tajfún ničil všetko, čo mu prišlo do cesty. Zodpovedajú tomu bohužiaľ aj škody a straty na životoch. Situácia v regióne je naďalej vážna, pretože búrka postupuje na západ do ďalších obytných zón.

Pobrežie Vietnamu bojuje celý víkend so silnou búrkou, ktorá zasiahla oblasť juhovýchodnej Ázie aj s tajfúnom Yagi. Podľa miestnych úradov išlo o najsilnejšiu zaznamenanú búrkovú činnosť počas tohto roku. BBC píše, že len v severnej časti Vietnamu prišlo o život najmenej 59 ľudí a stovky ďalších utrpelo zranenia. Zosuvy pôdy po silných dažďoch zničili desiatky budov a obydlí. Podľa vietnamského ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si vyžiadali minimálne 44 obetí.

Silný nárazový vietor počas tajfúnu Yagi vo Vietname (Zdroj: Facebook/Vietnam Travel Guide)

Zosuvy pôdy 

Tajfún Yagi zoslabol na tlakovú níž až v sobotu siedmeho septembra. Úrady však varovali pred ďalšími záplavami a zosuvmi pôdy, pretože postupuje smerom na západ do ďalších obytných oblastí. V nedeľu ôsmeho septembra sa pri zosuve pôdy zrútil na obytný dom v provincii Hoa Binh časť kopca. Ujsť sa podarilo len otcovi (51). Jeho manželka, dcéra a dve vnúčatá skončili pod troskami. Agentúra AFP uvádza, že ich telá sa neskôr podarilo nájsť. 

Vo včerajších hodinách (nedeľa ôsmeho septembra) došlo k ďalšiemu mohutnému zosuvu pôdy. Incident sa odohral v severnej provincii Lao Cai v meste Sa Pa. Pod troskami a zemou skončilo 17 ľudí. Bilancia je aj tu katastrofálna. Zatiaľ sa podarilo nájsť a identifikovať šesť mŕtvych. Medzi nimi má byť staršia žena (68), ročný chlapec aj novorodenec. Ďalších deväť je zranených.

Silný vietor

Tajfún Yagi zasiahol aj oblasť Quang Ninh. Vietor tam dosahoval rýchlosť 203 km/h. Informovalo o tom Indicko-tichomorské centrum pre výstrahy pred tropickými búrkami. Tajfún vytrhával strechy na domoch, vyvracal stromy s celými kmeňmi. V celom regióne, vrátane hlavného mesta Hanoj, sú zaznamenané veľké výpadky elektriny. Na sociálnych sieťach sa objavili videá motorkárov, ktorí pre silný vietor uviazli priamo na cestách a ostatné vozidlá im museli robiť clonu pred vetrom. 

Tajfún Yagi pustoší Vietnam (Zdroj: Facebook/Vietnam 1000 questions)

Zrútenie mosta 

Tajfún zničil aj most v provincii Phu Tho. Podľa vicepremiéra krajiny Ho Duc Phoca došlo k zrúteniu v pondelok ráno miestneho času. "Do Červenej rieky sa zrútilo desať áut a dva skútre. Zachrániť sa podarilo troch ľudí, no najmenej 13 ďalších je stále nezvestných. Podľa doterajších informácií nie je jasné, či pri páde mosta došlo aj k stratám na životoch," upresnil.  

Zrútenie mosta v severnej časti Vietnamu po škodách, ktoré spôsobil tajfún Yagi
Zobraziť galériu (2)
Zrútenie mosta v severnej časti Vietnamu po škodách, ktoré spôsobil tajfún Yagi  (Zdroj: SITA/AP/Bui Van Lanh)

Prístavy a letiská pod vodou

Niektoré oblasti prístavného mesta Hai Phong boli ešte v nedeľu pod vodou. Kontajnery na lodiach popadali ako kusy stavebnice. More unieslo desiatky ľudí a rybárskych člnov. Počet nezvestných stále stúpa. Aj tu došlo k mohutným výpadkom elektriny. Silný prúd rozvodnenej rieky unášal celé stĺpy elektrického vedenia. Z dôvodu zlých poveternostných podmienok prerušili svoju prevádzku aj štyri letiská v severnej časti Vietnamu. 

Z pobrežia Vietnamu bolo pre tajfún Yagi evakuovaných najmenej 50-tisíc ľudí. Úrady vydali varovanie pred vychádzaním. V Hanoji a okolí zavreli dočasne 12 škôl. Na severe krajiny tajfún podľa doterajších informácií poškodil alebo úplne zničil 3 300 domov a 120-tisíc hektárov úrodnej pôdy. Meteorológovia poznamenali, že za posledných 24 hodín spadlo v niektorých častiach Vietnamu 208 až 433 mm zrážok. Uvádza to The Guardian. 

Zamestnanci hotela sa snažia udržať dvere pred prívalovou vodou, ktorá sa rúti ulicami mesta (Zdroj: Facebook/We Love Kokrajhar)

Ohrozené ďalšie krajiny 

V nedeľu večer okolo 17:00 miestneho času sa búrka presunula do Laosu a Thajska. V meste Pattaya, v južnej časti Thajska, spôsobil silný dážď a vietor veľké škody. Portál The Pattaya News informuje, že na stavenisku hotela Pattaya Klang Road v Soi Arunotai došlo k zrúteniu lešenia, ktoré poškodilo aj elektrické vedenie. Popadané stĺpy následne zablokovali celú cestu. 

Oba jazdné pruhy boli čo najskôr z bezpečnostných dôvodov uzavreté. Rýchla reakcia policajných zložiek zabezpečila, že pri incidente nedošlo k žiadnym zraneniam. Tajfúny v juhovýchodnej časti Ázie sa v poslednom období tvoria čoraz bližšie pri pobreží. Navyše ešte zosilňujú a v dôsledku klimatických zmien zostávajú dlhšie nad pevninou. 
 

Viac o téme: ZáplavyObeteZosuvy pôdyTajfúnZraneníNezvestníKatastrofyVietnamThajskoYagi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu