Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNY ONLINE Ruský dron, ktorý havaroval v Lotyšsku, viezol výbušniny: Zrejme boli určené pre Ukrajinu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Spravodajské služby viacerých západných štátov vydali varovanie pred činnosťou kybernetickej skupiny známej ako jednotka 29155, ktorá je súčasťou ruskej vojenskej rozviedky (GRU). Nemecké orgány v pondelok uviedli, že táto skupina vykonala viacero hackerských útokov na štáty NATO a EÚ. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a príspevku na sociálnej sieti X. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Práca špecialistov - rembat 47 samostatná mechanizovaná brigáda! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:52 Rumunská armáda našla v pondelok neďaleko dediny Periprava pri hranici s Ukrajinou fragmenty ruského dronu. Oblasť prehľadávali po správach o preletoch bezpilotných lietadiel pri nočnom útoku na ukrajinské riečne prístavy na Dunaji, ktorý tam tvorí hranicu. Oznámilo to ministerstvo obrany v Bukurešti, informujú agentúry Agerpres a DPA.

21:27 Spojené štáty nemôžu potvrdiť správy, že Irán dodal Rusku balistické rakety, uviedol v pondelok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Americký denník Wall Street Journal (WSJ) zverejnil informácie, že Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu s odvolaním sa na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov.

17:57 Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra AFP.

17:53 Rusko pozvalo saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána na summit skupiny BRICS, ktorý sa uskutoční 22.-24. októbra v Kazani. V pondelok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

17:30 Ukrajinským orgánom v pondelok doručili prvú várku z jedného milióna učebníc z oblasti informatiky a umenia, ktoré boli vytlačené v EÚ a sú určené pre ukrajinských školákov. Komisia spresnila, že novovytlačené knihy v ukrajinčine zvýšia celkový počet školských učebníc určených pre Ukrajinu od začiatku vojny na 1,5 milióna kusov.

17:25 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril obavy z dopadu nadchádzajúcej zimy na obyvateľov Ukrajiny a odsúdil opakované ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ktoré spôsobujú výpadky elektriny v celej krajine. Türk to dnes povedal na začatí rokovania Rady pre ľudské práva OSN, píše agentúra AFP.

16:18 Ruský vojenský dron, ktorý v sobotu havaroval na východne Lotyšska, obsahoval výbušniny určené zrejme pre Ukrajinu. Oznámil to v pondelok veliteľ lotyšských ozbrojených síl aj tamojšie ministerstvo obrany, informuje o tom agentúra Reuters. Podľa pondelkového vyhlásenia ministerstva obrany dopadol dron na lotyšské územie pri dedine Gaigalava asi 90 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, odkiaľ na územie Lotyšska priletel.        

15:54 Švédsko zašle na Ukrajinu 17. balík s vojenskou pomocou v hodnote 443 miliónov dolárov, uviedol v pondelok minister obrany Pal Jonson. Informuje o tom agentúra Reuters.

15:44 Čínske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že tento mesiac usporiada spoločné námorné a letecké cvičenia s Ruskom. Bez ďalších podrobností uviedlo, že manévre sa budú konať v Japonskom a Ochotskom mori. Informovala o tom agentúra AP.

15:35 Európska únia sa domnieva, že spojenci majú "dôveryhodné informácie" o iránskych balistických raketách dodaných do Ruska. V pondelok to pre zástupcov európskych médií v Bruseli uviedol hovorca Európskej komisie (EK) Peter Stano.

Hovorca spresnil, že Európska komisia preveruje túto záležitosť s členskými štátmi EÚ. "V prípade potvrdenia by táto dodávka predstavovala dôležitú materiálnu eskaláciu podpory Iránu pre nezákonnú útočnú vojnu Ruska proti Ukrajine," uviedol Stano.

15:29 Ruské hnutie na ochranu práv voličov Hlas (Golos) v pondelok vo vyhlásení k výsledkom víkendových regionálnych volieb konštatovalo, že sa vyznačovali nízkou konkurenciou, ich devalváciou v médiách, nátlakom na voličov k účasti na hlasovaní, vylúčením pozorovateľov a nízkou mierou ochrany pred podvodmi. Podľa agentúry o tom v pondelok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

14:54 Rusko podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova víta vyjadrenia nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý chce dať dôkladne vyšetriť útok na plynovody Nord Stream z roku 2022. Peskov zároveň obvinil západné štáty, že sa pokúšajú utajiť, čo sa v skutočnosti stalo. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

14:30 Letecká základňa Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti utrpela pri ukrajinskom útoku podľa pondelkových informácií britskej tajnej služby ťažké škody, píše agentúra DPA.

Útok na leteckú základňu, ku ktorému došlo 22. augusta, zničil štyri hangáry a tri hangáry poškodil, píše sa v dennej správe tajnej služby britského ministerstva obrany, zverejnenej na sociálnej sieti X. Útok zničil aj radar, ďalšiu budovu a skladové kapacity v exteriéri. Ako dôkaz uverejnili Briti satelitné fotografie, ktoré porovnávajú stav pred útokom a po ňom.

14:29 Ukrajinská centrálna banka oznámila ďalšiu fázu liberalizácie meny. Opatrením chce podporiť obranyschopnosť krajiny a tiež ukrajinskej firmy. Dnes o tom informovala na svojej internetovej stránke. Centrálna banka zaviedla najrozsiahlejšie vojnové opatrenia na liberalizáciu meny v máji. Snažila sa tak zmierniť obmedzenia pre podniky po tom, ako ju ruská invázia v roku 2022 prinútila zaviesť tvrdé reštrikcie, uviedla agentúra Reuters.

14:16 Kremeľ v pondelok nepoprel správu amerických novín Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorej Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu, píšu správy z agentúr AFP a Reuters. WSJ sa pri svojom tvrdení o dodávke rakiet Rusku odvolával na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov.

13:42 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily obsadili ukrajinskú obec Memryk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Dedina sa nachádza približne 20 kilometrov od ukrajinského mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom. TASR píše podľa agentúry AFP. Obec mala pred začatím celoplošnej ruskej invázie na územie Ukrajiny vo februári 2022 približne 400 obyvateľov.

13:23 Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska, vyhlásil v pondelok poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:15 Rusko tvrdí, že dobylo mesto neďaleko Pokrovska, Kyjev tvrdí, že v oblasti pokračujú boje.

13:03 Lotyšsko tvrdí, že na jeho území sa zrútil ruský dron.

12:18 Bývalý žoldnier PMC "Wagner" Sergej Kozlov bol v Rusku odsúdený na 19 rokov väzenia.

12:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu