Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Prieskum odhaľuje pozitívny ohlas na vymenovanie Michela Barniera za francúzskeho premiéra

Michel Barnier Zobraziť galériu (2)
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

PARÍŽ - Francúzi sú zväčša spokojní s vymenovaním stredopravicového Michela Barniera za nového premiéra krajiny, ukázal prieskum inštitútu Ifop zverejnený v nedeľu. Zároveň však vyjadrili presvedčenie, že politik nezotrvá na tomto poste veľmi dlho.

Podľa prieskumu, ktorý zverejnil týždenník Journal du Dimanche, 52 percent opýtaných vyjadrilo spokojnosť s vymenovaním 73-ročného Barniera za predsedu vlády. Pre porovnanie, nomináciu bývalého a zároveň najmladšieho premiéra Gabriela Attala, ktorý mal v čase vymenovania do funkcie 34 rokov, schválilo podľa predošlých údajov 53 percent respondentov.Barnier v minulosti pôsobil ako minister zahraničných vecí krajiny a ako hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit. Podľa informácií vyplývajúcich z prieskumu ho považuje väčšina respondentov za kompetentného (62 percent), otvoreného dialógu (61 percent) a sympatického (60 percent).

Prieskum odhaľuje pozitívny ohlas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Julien Warnan)

Prieskum zverejnil týždenník po tom, čo sa v sobotu vo Francúzsku konali protesty proti vymenovaniu najstaršieho premiéra krajiny. Vyše 100.000 ľavicových demonštrantov na ňom odsúdilo "prevzatie moci" francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, píše AFP.

Barnierovo vymenovanie však môže podľa AFP predstavovať potenciálny zvrat po takmer dvoch mesiacoch politického chaosu po predčasných voľbách, ktoré v júni vyhlásil prezident krajiny. Avšak ľavica už prisľúbila, že Barniera zosadí z pozície návrhom na vyslovenie nedôvery a až 74 percent opýtaných si myslí, že vo funkcii nezotrvá.Prieskum agentúry Ifop sa uskutočnil 5. až 6. septembra v online priestore a zúčastnilo sa ho 950 dospelých osôb. AFP zdôrazňuje, že štatistická chyba sa v tomto prípade pohybuje na hodnote 3,1 percentuálneho bodu.

Viac o téme: PrieskumPremiérFrancúziMichel Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu