Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Napätá politická situácia: Francúzi kritizujú Macrona za vymenovanie premiéra Barniera

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Julien Warnan)

PARÍŽ - Viac než 100 000 ľudí v sobotu vo Francúzsku protestovalo proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera na post predsedu vlády. Pôvodne odhady hovorili o tisícoch demonštrantov, najnovšiu bilanciu podľa agentúry AFP poskytlo ministerstvo vnútra. V Paríži podľa neho protestovalo zhruba 26 000 ľudí.

Hlavným iniciátorom demonštrácií bola krajne ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko (LFI). Tá je nespokojná, že francúzsky prezident Emmanuel Macron nepoveril zostavením vlády predstaviteľa ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP), víťaza nedávnych volieb, ale zástupcu konzervatívnej strany Republikáni (LR).

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Predsedníčka poslaneckého klubu LFI Mathilde Panotová stanovila počet protestujúcich naprieč Francúzskom až na 300 000 a iba v hlavnom meste podľa nej vyšlo do ulíc 160 000 ľudí. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti X písala o "masívnej mobilizácii proti Macronovmu autoritárskemu uchopeniu moci".

Demonštrovalo sa vo viacerých mestách

Demonštrovalo sa vo viacerých mestách vrátane Nantes na západe, Nice a Marseille na juhu a aj vo východnom Štrasburgu. Mnohí účastníci sa podľa AFP hnevali na Macrona a niektorí ho dokonca vyzývali, aby z postu prezidenta odstúpil.

Macron v snahe prelomiť politickú krízu vo štvrtok vymenoval za nového premiéra Barniera, bývalého hlavného vyjednávača Európskej únie pre brexit, ktorý následne vyhlásil, že je otvorený mať vo vláde ministrov zo všetkých politických smerov vrátane ľavicového spektra.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

Krok francúzskeho prezidenta odsúdil ľavicový blok NFP, ktorý v predčasných parlamentných voľbách zvíťazil pred Macronovými centristami a tretím krajine pravicovým Národným združením (RN). Macron odmietol vymenovať nominantov víťaznej NFP, čo odôvodňoval tým, že ľavicová vláda by v parlamente nemala dostatok hlasov na získanie dôvery.

Žiaden z táborov nemá dostatok poslancov na samostatné zostavenie väčšinovej vlády. Snahy vytvoriť životaschopnú koalíciu v uplynulých týždňoch neuspeli, politická situácia vo Francúzsku je tak napätá. Barnier už čelí obvineniam, že bude môcť vládnuť len s podporou krajnej pravice. Líderka RN Marine Le Penová reagovala, že jej strana nebude súčasťou novej Barnierovej vlády. Podľa svojich slov si však počká na jeho prvý politický prejav v parlamente a potom sa rozhodne, či ho podporí, alebo nie.

Viac o téme: PremiérDemonštrácieFrancúzskoMichel BarnierEmmanuel Macon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu