Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Venezuela zrušila povolenie Brazílie zastupovať záujmy Argentíny

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelská vláda v sobotu zrušila povolenie Brazílie zastupovať argentínske diplomatické záujmy vrátane spravovania veľvyslanectva, kde sa niekoľko mesiacov ukrýva šesť predstaviteľov venezuelskej opozície. Brazília trvá na tom, že zachová súčasný stav, kým Venezuela na tento účel neurčí inú krajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Venezuela sa momentálne zmieta v politickej kríze. Úrady naklonené vláde vyhlásili za víťaza sporných prezidentských volieb z konca júla súčasnú hlavu štátu Nicolása Madura. Opozícia voľby považuje za zmanipulované a tvrdí, že má dôkazy o tom, že s pohodlným náskokom vyhral jej kandidát, Edmundo González Urrutia.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil v sobotu oznámil, že Caracas s okamžitou platnosťou ruší povolenie Brazílie zastupovať záujmy Argentíny. Vraj má dôkazy, že veľvyslanectvo sa využíva na plánovanie "teroristických akcií" a dokonca pokusov o atentát na Madura.

Argentína odsúdila krok Venezuely

Argentína odsúdila tento "jednostranný" krok Venezuely a upozornila ju, aby rešpektovala diplomatické normy. "Akýkoľvek pokus o zásah alebo únos žiadateľov o azyl, ktorí zostávajú v našom oficiálnom sídle, bude medzinárodným spoločenstvom tvrdo odsúdený," uviedla vo vyhlásení argentínska diplomacia.

Argentína spolu s ďalšími krajinami Latinskej Ameriky predtým vyzvala venezuelské úrady, aby preskúmali výsledky volieb. Tieto štáty zároveň požiadali svoj diplomatický personál, aby opustil Caracas, keďže s nimi Venezuela prerušila styky.

Brazília následne súhlasila s prevzatím správy nad argentínskym veľvyslanectvom v Caracase, kde sa od marca ukrýva šesť osôb verných venezuelskej opozičnej líderke Maríi Corine Machadovej. Skrývajú sa, aby unikli zatknutiu na základe obvinení zo sprisahania. Niektorí členovia opozície v piatok večer na svojich kanáloch na platforme X napísali, že budova ambasády je pod dohľadom a bez elektriny. Taktiež zverejnili videá, na ktorých sú muži oblečení v čiernom a hliadky venezuelskej tajnej služby SEBIN.

Viac o téme: PovolenieZastupovanieBrazíliaArgentínaVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu