Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

MIMORIADNY ONLINE Kyjev aj Moskva hlásia nové útoky! Ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Novohrodivka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho sily obsadili dedinu Novohrodivka v Doneckej oblasti, vzdialenú približne 20 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Práca špecialistov - rembat 47 samostatná mechanizovaná brigáda! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:52 Ukrajinský dron zasiahol sklad paliva v Belgorodskej oblasti, tvrdí ruský guvernér.

20:47 Ruský útok na Charkovskú oblasť zabil 1 osobu a 13 zranil.

19:31 Ruskí zajatci zadržiavaní na Ukrajine už nesmú volať príbuzným, hovorí ombudsman.

18:42 Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs v nedeľu vyhlásil, že na území krajiny havaroval ruský vojenský dron. Podľa jeho slov tiež dochádza k častejšiemu narúšaniu vzdušného priestoru pozdĺž východných hraníc NATO.

18:03 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval na zintenzívnenie diplomatického úsilia o rýchlejšie dosiahnutie mieru na Ukrajine, informovala dnes agentúra Reuters. Dodal, že sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským pri nedávnych rozhovoroch zhodli na potrebe usporiadať novú mierovú konferenciu, ktorá by zahŕňala aj Rusko.

17:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vymenoval bývalého ministra strategického priemyslu Olexandra Kamyšina, za externého poradcu pre strategické otázky, uvádza sa v dekréte zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

16:12 Pri ruskom ostreľovaní na východe Ukrajiny zahynuli v nedeľu v obci Čerkaske tri ženy, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

15:43 Rumunsko v nedeľu oznámilo, že jeho vzdušný priestor narušil ruský dron a dôrazne odsúdilo tento incident. Ministerstvo obrany uviedlo, že hľadá možné úlomky tohto dronu. Rumunsko, ktoré je členským štátom NATO, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu a za posledný rok na jeho území opakovane našli úlomky ruských dronov.

15:08 Tri obete ruského útoku na Poltavu z 3. septembra zomreli v nemocnici, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 58, uviedol guvernér Filip Pronin. Pri útoku bolo zranených viac ako 320 ľudí.

14:17 Výbuch plynu v logistickej spoločnosti v okrese Holosiivskyi v Kyjeve zabil najmenej dvoch ľudí, informovala štátna pohotovostná služba.

13:50 Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v utorok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút v ukrajinskom meste Poltava, sa zvýšil na 58, oznámil v nedeľu gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Gubernátor uviedol, že v nemocnici zomreli na následky zranení ďalší traja ľudia. Informuje o tom agentúra AFP.

13:47 Prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval svojho autora prejavu Dmytra Lytvyna a bývalého ministra strategického priemyslu Alexandra Kamyšina za svojich nových poradcov v rámci veľkej reorganizácie vlády, podľa prezidentských dekrétov zverejnených online.

13:30 Šéf ukrajinskej prezidentskej administratívy hovorí o povolení zasiahnuť hlboko do Ruska. "V reakcii na dodávku balistických rakiet do Ruska by Ukrajine malo byť umožnené zničiť sklady s týmito raketami západnými zbraňami, aby sa vyhla teroru. Demokracia musí reagovať na teror autokracií. Útoky proti teroristickému Rusku sú obrana. A obrana nie je eskaláciu,“ povedal.

13:06 Iránsky poslanec hovorí o presune rakiet do Ruska. "Musíme vymieňať, aby sme uspokojili naše potreby, vrátane dovozu sóje a pšenice. Časť výmenného obchodu posiela rakety a druhá časť posiela vojenské bezpilotné lietadlá do Ruska," povedal člen parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť.

12:48 Ukrajinci pomocou dronu vypaľujú plantáže, kde sa ukrývajú ruskí vojaci.

12:22 Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že by rád videl prácu "niekoľko stoviek tisíc" ďalších ukrajinských utečencov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Nemecku, informovalo 7. septembra nemecké médium Tagesschau.

11:51 Ruské mesto Belgorod bolo ostreľované.

11:29 Dron zaútočil na dedinu Nikolskoje v Belgorodskej oblasti v Rusku. "V dôsledku útoku dronom na území výrobného podniku došlo k požiaru hangáru, následkom čoho sa prepadla strecha na celej ploche."

11:12 Ukrajina buduje zbrane v podzemí, aby mohla zásobovať armádu zbraňami v prípade oneskorenia vojenskej pomoci zo zahraničia, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnom ekonomickom fóre Ambrosetti v Taliansku.

10:57 Ruské sily prevzali kontrolu nad mestom Novohrodivka, ktoré leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z oznámenia ruských agentúr RIA Novosti a TASS, ktoré sa odvolávajú na ruské ministerstvo obrany.

10:39 Irán popiera poskytovanie balistických rakiet Rusku, uviedla agentúra Bloomberg. Tvrdia, že nepodporujú žiadnu stranu v rusko-ukrajinskej vojne.

10:07 V Kyjeve došlo k výbuchu - nad mestom stúpa stĺp dymu.

9:54 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci 8. septembra 15 z 23 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo na Ukrajinu, ako aj jednu riadenú strelu Kh-59, informovalo letectvo.

9:32 Ruským vojnovým zajatcom na Ukrajine zakázali telefonovať domov. Rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na streľbu na vojnových zajatcov AFU. Ombudsman hovorí, že ukrajinská strana sa pri zaobchádzaní s vojnovými zajatcami "bohužiaľ alebo našťastie" nemôže správať ako Rusi.

9:10 Trump povedal, že ho "veľmi urazili" Putinove slová o Harrisovej podpore. "Schválil Kamalu. Veľmi ma to urazilo. Zaujímalo ma, prečo podporil Kamalu. Hrá šach. (...) Bolo to povedané s úsmevom? Myslím, že áno, asi s úsmevom. Ani neviem, kto ide aby som to povedal s istotou,“ povedal Trump na mítingu.

8:50 Riziko použitia ruského jadrového materiálu na Ukrajine bolo reálne. "Na jeseň roku 2022 som si myslel, že existuje skutočné riziko potenciálneho použitia taktických jadrových zbraní," povedal riaditeľ CIA William Burns.

8:23 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:01 Ruské drony v noci vstúpili do rumunského vzdušného priestoru. Rumunsko na situáciu oficiálne nereagovalo, no obyvateľov prihraničných regiónov varovali pred rizikom pádu nebezpečných predmetov.

6:40 Portugalský minister zahraničných vecí Paulo Rangel počas rozhovoru na Forum Ambrosetti, konferencii, ktorá sa koná pri jazere Como v severnom Taliansku, uviedol, že krajina je hlboko zapojená do procesu rozširovania EÚ.

6:15 Podľa ukrajinského ministerstva ochrany životného prostredia bolo k 7. septembru lesnými požiarmi zasiahnutých viac ako 2 600 hektárov pôdy v Černobyľskej zóne.

6:12 Hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby povedal, že „nie je pochýb“, že Kremeľ využíva propagandu a dezinformácie na „rozsievanie nezhôd“ medzi obyvateľstvom USA.

6:00 Ukrajinský vpád do ruskej Kurskej oblasti otriasol ruskou elitou, ale ruský prezident Vladimir Putin stále pevne drží krajinu, povedal riaditeľ CIA William Burns.

Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti

V dôsledku ruského nočného náletu na ukrajinské mesto Sumy zahynuli dvaja ľudia a ďalšie štyri osoby vrátane dvoch detí utrpeli zranenia. V nedeľu ráno o tom informovala vojenská správa Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom, uvádzajú agentúry AFP a Reuters. Zraneným sa podľa vyhlásenia poskytuje potrebná lekárska starostlivosť.

Pri ruskom útoku boli zničené domy aj vozidlá, dodal starosta mesta Sumy Oleksij Drozdenko. Na mieste podľa neho zasahujú všetky služby. Agentúra Reuters nemohla tvrdenia o nočnom útoku nezávisle overiť. Sumská oblasť leží hneď za hranicou s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily 6. augusta spustili pozemnú ofenzívu, ktorej jedným z cieľov je vytvoriť "nárazníkovú zónu" v Rusku.

Rusi pravidelne podnikajú útoky na ukrajinskú Sumskú oblasť. Moskva opakovane popiera, že útočí na civilistov a tvrdí, že jej údery sú zamerané na zničenie ukrajinskej infraštruktúry, ktorá je dôležitá pre vojnové úsilie Kyjeva. Nedeľný útok sa odohral len niečo vyše týždňa po inom útoku na mesto Sumy, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a osem ďalších bolo zranených. Regionálne úrady v tom čase vyzvali na evakuáciu obyvateľov zo 183 obcí pri hraniciach s Ruskom. Predtým tak urobili už desiatky tisíc ďalších ľudí.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu