Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Poslanci 8 hodín vypočúvali policajtov, ktorí zasahovali pri streľbe na UK

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

"Dnešným dňom sme začali výpovede svedkov z radov policajtov, venovali sme sa najmä operačnému riadeniu. Budeme pokračovať v pondelok podľa harmonogramu ďalších výsluchov. Máme pozvané naozaj nemalé množstvo ľudí a budeme tak pokračovať až do 30. septembra v tej základnej podobe výsluchov," priblížil postup komisie. Dodal, že ak by po tomto kole výsluchov vznikli ďalšie požiadavky na vypočúvanie, budú pokračovať. Komisia sa podľa jeho slov do veľkej miery zameriava na autentické výpovede účastníkov udalosti. "Máme stratégiu, že svedka necháme najprv kompletne jeho vlastnými slovami popísať celú udalosť, a potom nasledujú otázky jednotlivých členov komisie, ktoré vzišli napríklad z výsluchu alebo zo štúdia materiálu," spresnil predseda.

Práve štúdium dokumentácie, ktorú komisii poskytla polícia, je ďalšou náplňou jej činnosti. Zadanie, ktoré komisii dala Poslanecká snemovňa, je zmapovať udalosti z 21. decembra 2023. Okrem toho môžu vypracovať aj prípadné odporúčania, ak by na ne počas vyšetrovania prišli. Komisia by podľa neho mala zasadať asi 16-krát, pričom by to malo byť raz alebo dvakrát týždenne. Či využijú všetky naplánované termíny, nie je podľa Kašníka zatiaľ isté. V hlavnej budove FF UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Útočník zranil ďalších 25 ľudí a napokon sa zastrelil. Krátko pred masakrom na FF UK zastrelil v obci Hostouň svojho otca a približne týždeň predtým náhodného muža s dieťaťom v Klánovickom lese na okraji Prahy.

Viac o téme: ParlamentČeskoPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu