Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vedci bijú na poplach: Desivý objav v Číne! Nové, nebezpečné koronavírusy na kožušinových farmách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Objavujú sa na kožušinových farmách nové pandemické patogény? Podľa štúdie z Číny riziko určite existuje. Medzi 125 typmi objavených vírusov bol jeden, ktorý vydesil vedcov.

Kožušinové farmy sú už dlho kritizované: zvieratá sa tam chovajú vo veľkom počte,  niekedy za krutých podmienok. Sú tiež považované za živnú pôdu pre patogény, pretože tesné podmienky znamenajú, že ponúkajú ideálne podmienky pre vývoj mutácií a vírusových skokov z jedného druhu na druhý. Ukázali to napríklad rozšírenia koronavírusu na norkových farmách, napríklad v USA, Dánsku alebo Španielsku.

Čína: 125 druhov vírusov nájdených v kožušinových farmách

Nie sú to však len známe patogény, ktoré sa na takýchto farmách naďalej vyvíjajú, ako ukazuje nová štúdia z Číny: V tejto štúdii boli vedci schopní odhaliť 125 typov vírusov vrátane 36 nových patogénov. 39 zo zistených vírusov sa považuje za vírusy s „potenciálne vysokým rizikom prenosu medzi druhmi vrátane zoonotického prenosu “. Je to preto, že boli zistené u rôznych zvierat. Z toho 13 patogénov identifikovaných ako potenciálne vysokorizikové bolo nových.

Postup pri štúdii

Tím, ktorý zahŕňal výskumníkov z Číny, USA, Austrálie, Belgicka a Švédska, analyzoval pľúcne a črevné tkanivo 461 kožušinových zvierat, ktoré v rokoch 2021 až 2024 v Číne uhynuli na následky choroby. Patria sem často chované a študované zvieratá, ako sú norky, ondatry, líšky a psíky mývalovité, ale aj druhy ako morčatá a jelene. Tieto sa chovajú menej intenzívne, ale sú bežné na menších dvorových farmách v Číne a len zriedka sa skúmali.

Nové druhy vtáčej chrípky a koronavírusov

Vedci nenatrafili len na staré známe ako vírus hepatitídy E a vírus japonskej encefalitídy, o ktorých je už známe, že sa dokážu preniesť aj na ľudí. Identifikovali tiež tri podtypy vírusu chrípky A v pľúcach morčiat, norkov a ondatier: H1N2, H5N6 a H6N2.

Tím tiež odhalil sedem rôznych typov koronavírusov. Žiadny z nich nebol úzko spojený s vírusom, ktorý nám spôsobil pandémiu. Ale jeden z nich, koronavírus HKU5 predtým nájdený u netopierov, ich stále znepokojuje: Bol nájdený v pľúcach a črevách norkov, ktorí zomreli na zápal pľúc na kožušinovej farme, a je príbuzný s koronavírusom MERS.

HKU5 musí byť okamžite zaradený do zoznamu sledovaných

„Skutočnosť, že teraz vidíme, že sa rozšírila z netopierov na norky na farmách, musí spustiť poplašné zvony,“ hovorí Edward C. Holmes z University of Sydney tlačovej agentúre DPA. Pre Telegraph.co.uk to vysvetľuje: "Ak sú vírusy schopné prekonať veľké evolučné vzdialenosti, naznačuje to, že sa môžu replikovať v rôznych typoch buniek." To je riziko.

"HKU5 musí byť okamžite zaradený do zoznamu sledovaných patogénov," povedal Holmes, ktorý tiež vyzval na prísnejšie monitorovanie kožušinových fariem v Číne a na celom svete. „Naše údaje tiež ukazujú potenciálny prenos vírusu medzi hospodárskymi zvieratami a voľne žijúcimi zvieratami a z ľudí na hospodárske zvieratá, čo naznačuje, že chov kožušiny predstavuje dôležitý prenosový uzol vírusových zoonóz,“ uvádza štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Nature.

Viac o téme: ŠtúdiaVedciKoronavírusPatogényKožušinové farmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu