Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Štátna veterinárna a potravinová správa SR potvrdila zlé správy: Z TEJTO lokality hlásia nález vtáčej chrípky u labute

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

BRATISLAVA - Pri obci Lipové v okrese Komárno sa potvrdil prvý prípad aviárnej influenzy (vtáčej chrípky) v zimnej sezóne 2024/2025 u voľne žijúcich labutí. Informovala o tom v utorok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Regionálna veterinárna správa nariadila veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat v infikovanom pásme.

"Dňa 23. septembra bol na Slovensku potvrdený prvý prípad vysoko patogénnej aviárnej influenzy (HPAI) H5N1 v zimnej sezóne 2024/2025 u voľne žijúcich vtákov," priblížila ŠVPS. Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol podľa informácií veterinárov nahlásený postupný úhyn viacerých mláďat jedného rodičovského páru labutí veľkých (Cygnus olor) na malom kanáli v blízkosti obce Lipové.

"Po príchode na miesto inšpektor RVPS našiel nedávno uhynuté mláďa, ktoré zaslal na vyšetrenie aviárnej influenzy do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu (Štátny veterinárny a potravinový ústav - Veterinárny ústav vo Zvolene). Patologicko-anatomickou pitvou sa zistil hemoragický pľúcny parenchým, krvácaniny v hrudnej dutine, hemoragická enteritída a nastreknuté cievy na mozgu. Metódou PCR bola potvrdená HPAI H5N1," dodala veterinárna správa.

Viac o téme: LabuťVtáčia chrípkaKomárnoŠtátna veterinárna a potravinová správa SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu