Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

EÚ posilnila vesmírnu sieť Copernicus novou družicou Sentinel-2C

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia vypustila nový satelit družicovej siete Copernicus a v noci na štvrtok bol úspešne umiestnený na obežnú dráhu Zeme.

Európska komisia pripomenula, že nový satelit Sentinel-2C bol v stredu večer úspešne vypustený z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane na palube rakety Vega prevádzkovanej spoločnosťou Arianespace, pričom štart bol výsledkom spolupráce s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a Arianespace.

archívne video

Deň otvorených dverí na Astronomickom observatóriu vo Vysokých Tatrách na Skalnatom Plese (Zdroj: TASR/František Iván)

Štart sa uskutočnil o 03.50 h SELČ v snahe pokračovať v poskytovaní špičkových údajov a služieb pozorovania Zeme bezplatne verejným a súkromným používateľom.

"Prístup k aktuálnym optickým dátam umožní verejným a súkromným subjektom zlepšiť ich rozhodovanie a lepšie riešiť naliehavé environmentálne výzvy, ako sú požiare, záplavy a suchá. Ďalšie oblasti, ktoré budú profitovať zo zvýšeného poskytovania údajov, budú poľnohospodárstvo, námorníctvo, lesníctvo a ďalšie," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EK.

Družica Sentinel-2C posilňuje sieť Copernicus, najpokročilejší satelitný systém na pozorovanie Zeme, zabezpečením redundancie a odolnosti systému – napríklad v prípade nedostupnosti jedného z ďalších dvoch satelitov. EK upozornila, že Copernicus Sentinel-2C bude v najbližších mesiacoch kalibrovaný a potom začne poskytovať prvé snímky našej planéty.

Viac o téme: VesmírDružicaCopernicusSentinel-2C
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu