Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Čakajú nás ešte zemetrasenia? Odborníci prehovorili o budúcnosti Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Zemetrasenie, ktoré sa vyskytlo vlani v októbri na východnom Slovensku, bolo v rámci celého Slovenska najsilnejším od roku 1930. Išlo o mimoriadny jav, pretože ani za desaťročie sa na Slovensku nevyskytujú zemetrasenia s magnitúdom okolo 5. Podobné zemetrasenia sa v danej oblasti vyskytli aj v minulosti a nie sú na Slovensku vylúčené ani v budúcnosti. V súvislosti so stredajším výročím zemetrasenia to uviedol vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay.

Ako povedal, podobne silné zemetrasenie ako vlani bolo na východnom Slovensku s magnitúdom 4,8 v roku 1914 v Giraltovciach a okolí. Od hlavného otrasu z 9. októbra 2023 s lokálnym magnitúdom 4,9 sa podľa Csicsaya v danom regióne vyskytlo približne 49 seizmických javov, z ktorých 18 bolo možné aj lokalizovať.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Päť dotrasov bolo aj makroseizmicky pozorovaných, to znamená, že boli pocítené aj obyvateľmi. Všetky tieto zemetrasenia boli slabšie, ich lokálne magnitúdo sa pohybuje medzi 0,7 až 2,7. K najsilnejšiemu dotrasu s magnitúdom 2,7 došlo 22. februára tohto roka," priblížil Csicsay. Na otázku, či je možné v budúcnosti očakávať na Slovensku podobné zemetrasenie, odpovedal, že nemajú dôkazy o tom, že by sa tektonický vývoj na území Slovenska zastavil.

Očakávajú ich aj v budúcnosti

"Také podobne silné zemetrasenia, aké boli na Slovensku v minulosti, očakávame aj v budúcnosti. Z historických prameňov vieme, že na našom území boli aj silné a ničivé zemetrasenia, ako napríklad v roku 1763 pri Komárne s odhadovaným magnitúdom 6,2 - 6,5. Naposledy došlo k zemetraseniu s magnitúdom 5,7 v roku 1906 s epicentrom pri Dobrej Vode pri Trnave. Toto zemetrasenie už bolo aj prístrojovo zaznamenané," povedal Csicsay.

Dočasne nainštalované seizmické stanice v spolupráci s Akadémiou vied Českej republiky v rámci medzinárodných spoluprác Pacase a AdriaArray im po zemetrasení na východe Slovenska veľmi pomáhali pri lokalizácii slabých dotrasov a pri určení fokálneho mechanizmu hlavného dotrasu. Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie SlovenskoOdborníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu