Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nové návrhy na prímerie v Gaze netreba, uviedol Hamas: Nastal čas vyvinúť tlak na Izrael

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

TEL AVIV/KÁHIRA - Palestínske radikálne hnutie Hamas vo svojom vyhlásení vo štvrtok uviedlo, že nové návrhy na prímerie v Pásme Gazy netreba, nastal však čas "vyvinúť tlak na Izrael". Správu o tom priniesla agentúra Reuters.

Ako informovala agentúra AFP, izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v stredu - pár hodín pre zverejnením vyhlásenia Hamasu - vyhlásil, že palestínske hnutie odmietlo všetky časti návrhu na prímerie v Pásme Gaze, ktoré by umožnilo prepustenie izraelských rukojemníkov. "Snažíme sa nájsť nejaký priestor na začatie rokovaní," uviedol Netanjahu, pričom však dodal, že Hamas tvrdí, že nie je o čom rokovať.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na izraelského premiéra je podľa AFP vyvíjaný domáci, ale aj medzinárodný tlak, aby uzavrel dohodu o oslobodení rukojemníkov po tom, čo armáda v nedeľu oznámila smrť šiestich osôb, ktorých telá našli v tuneli na juhu palestínskej enklávy. V pondelok Netanjahu povedal, že bude trvať na požiadavke, ktorá sa podľa AFP stala sporným bodom v rozhovoroch o prímerí, a to pokračovaní izraelskej kontroly nad tzv. filadelfským koridorom - územím pozdĺž hranice Pásma Gazy s Egyptom.

Hamas požaduje, aby sa Izrael stiahol

Hamas požaduje, aby sa Izrael stiahol z oblasti koridoru. Vo svojom vyhlásení z noci na štvrtok Hamas obvinil Netanjahua, že jeho postoj v otázke filadelského koridoru má za cieľ zmariť dohodu o prímerí v Pásme Gazy.

Netanjahu v stredu potvrdil svoje stanovisko v tejto veci, ale zároveň zdôraznil, že to nie je jediný sporný bod v rokovaniach o prímerí: podľa neho totiž ostávajú nezodpovedané aj otázky, koľko palestínskych väzňov bude prepustených výmenou za izraelských rukojemníkov, a aj to, či Izrael môže vetovať prepustenie niektorých väzňov a kam by mali prepustení väzni ísť.

Nové návrhy na prímerie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

V zajatí v Pásme Gazy je stále 97 izraelských rukojemníkov - vrátane 33, ktorí sú podľa predpokladov izraelskej armády mŕtvi. Celkovo bolo počas útoku palestínskych kománd na Izrael zo 7. októbra 2023 unesených 251 osôb. Ďalších 1205 ľudí, väčšinou civilistov, prišlo v dôsledku vpádu palestínskych kománd o život - AFP do tejto bilancie zahrnula aj rukojemníkov zabitých v zajatí.

Izraelská odvetná vojenská ofenzíva v Pásme Gazy pripravila o život najmenej 40 819 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva tejto palestínskej enklávy spravovanej Hamasom. Úrad OSN pre ľudské práva tvrdí, že väčšinu mŕtvych tvoria ženy a deti.

Viac o téme: RukojemníciPožiadavkyDohodyIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu