Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Irán si predvolal austrálskeho veľvyslanca kvôli príspevku o LGBTQ+

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničných vecí v utorok informovalo, že si predvolalo austrálskeho veľvyslanca v Teheráne Iana McConvilla. Dôvodom je zverejnenie fotografií z osláv na veľvyslanectve, ktoré sa konali pri príležitosti austrálskeho národného dňa venovaného ľuďom LGBTQ+. Informuje o tom agentúra AFP a AP.

Veľvyslanectvo na sociálnej sieti Instagram v pondelok zverejnilo príspevok pri príležitosti každoročného podujatia "Wear It Purple Day" (Deň nosenia fialovej farby) v Austrálii, aby vyzvalo na "svetlejšiu a inkluzívnejšiu budúcnosť". Iránske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s príspevkom vo svojom utorkovom vyhlásení odsúdilo konanie austrálskeho veľvyslanectva. "Po zverejnení urážlivého obsahu, ktorý je v rozpore s iránskymi a moslimskými zvykmi a kultúrou, bol austrálsky veľvyslanec predvolaný do Teheránu," uviedlo ministerstvo.

McConville v reakcii povedal, že Austrália neurazila Irán ani iránsku kultúru, a dodal, že v príspevku na Instagrame nebola žiadna zmienka o Iráne, píše AP. Vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú v Iráne trestným činom od vzniku islamskej republiky v roku 1979. Podľa AFP za určitých okolností iránsky zákon umožňuje v tejto súvislosti udeliť aj trest smrti.

Viac o téme: IránAustráliaLGBTQ+Veľvyslanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu