Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Lamanšskom prielive sa prevrátil čln s desiatkami migrantov: Hlásia 12 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

PARÍŽ - V Lamanšskom prielive medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom sa v utorok prevrátil čln s desiatkami migrantov. V súčasnosti prebieha rozsiahla operácia na záchranu viac ako 50 ľudí. Miestne médiá píšu o najmenej desiatich obetiach, informuje o tom agentúra Reuters.

Čln smerujúci pravdepodobne do Británie sa prevrátil pri francúzskom pobreží. Tamojšie úrady už skôr oznámili, že minimálne desať ľudí je v kritickom stave. Pri záchrannej akcii zasahuje aj vrtuľník. Lamanšský prieliv je jednou z najrušnejších námorných trás na svete so silnými prúdmi a plavba na malých člnoch je preto nebezpečná.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu je prioritou britskej aj francúzskej vlády. Tento rok prišli do Británie tisíce ľudí na člnoch. Minulý týždeň sa francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer zaviazali, že budú užšie spolupracovať na likvidácii pašeráckych trás migrantov, pripomína Reuters.

Zomrelo najmenej 12 migrantov

Najmenej 12 ľudí sa v utorok utopilo pri prevrátení plavidla s desiatkami migrantov v Lamanšskom prielive pri pobreží severného Francúzska. Uviedol to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin s tým, že stále prebieha záchranná operácia na nájdenie nezvestných osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa údajov britského ministerstva vnútra aktualizovaných v utorok sa za posledných sedem dní pokúsilo preplávať cez Lamanšský prieliv na malých člnoch najmenej 2109 migrantov. Toto číslo predstavuje osoby zaistené na mori alebo pri vylodení v Británii. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) informovala, že pri pokuse o nelegálny prechod do Spojeného kráľovstva tento rok zahynulo alebo je nezvestných najmenej 30 migrantov. Najtragickejšia nehoda v Lamanšskom prielive sa stala v novembri 2021, keď pri prevrátení lode zomrelo 27 migrantov.

Viac o téme: LoďPrevrátenieMigrantiFrancúzskoBritániaLamanšský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu