Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Tureckom podporované úrady na severe Sýrie prepustili novinára agentúry AFP

Boje po útoku na väznicu v Sýrii
Boje po útoku na väznicu v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

BEJRÚT - Úrady prepustili sýrskeho novinára Bakra Kásima pracujúceho pre viacero médií vrátane agentúry AFP, ktorý bol minulý zadržaný na severe Sýrie v oblasti kontrolovanej povstaleckými frakciami podporovanými Tureckom. Novinár to oznámil v utorok, informuje o tom agentúra AFP.

"V pondelok večer ma prepustili a mám sa dobre. Teraz som so svojou rodinou... Čo najskôr sa vrátim k svojej práci novinára," povedal 28-ročný novinár. Miestne zložky zadržali Kásima a jeho manželku, tiež reportérku, minulý týždeň v pondelok v meste Al-Báb neďaleko hraníc s Tureckom pri návrate z natáčania reportáže.

archívne video

Turecká ofenzíva v Sýrii (Zdroj: Ministerstvo obrany Turecka)

Novinárovu manželku zakrátko prepustili. Povedala, že bezpečnostné zložky prehľadali ich dom a zhabali novinárov počítač, fotoaparáty i mobilný telefón. Kásim priblížil, že ho vypočúvali v súvislosti s novinárskou prácou v oblasti. Dodal, že voči nemu nebolo vznesené žiadne obvinenie.

"S úľavou konštatujeme, že Bakr bol prepustený, a ďakujeme všetkým kolegom a organizáciám, ktorí mu počas jeho zadržania vyjadrili solidaritu... Dúfame, že bude môcť pokračovať vo svojej práci bez akýchkoľvek obmedzení," riaditeľ agentúry AFP pre globálne spravodajstvo Phil Chetwynd.

Kásim pracuje pre agentúru AFP od roku 2018 ako fotograf a spravodajca. Pokrýva občiansku vojnu v Sýrii či iné udalosti, ako napríklad silné zemetrasenie, ktoré si vlani vo februári vyžiadalo v Turecku a Sýrii viac ako 59 000 obetí. Pracoval aj pre tureckú tlačovú agentúru Anadolu a a sýrske médiá.

Viac o téme: PrepustenieTureckoAFPSýriaNovinárBakr Kásim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu