Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rezort zdravotníctva vyhlásil výzvu na zabezpečenie paliatívnej starostlivosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR opakovane vyhlásilo výzvu z plánu obnovy na rozšírenie a obnovu kapacít pobytovej paliatívnej starostlivosti. Záujemcovia sa môžu prihlásiť od 9. septembra. V rámci výzvy je vyčlenených takmer päť miliónov eur. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu.

"V rezorte zdravotníctva si uvedomujeme, že starnutie populácie prináša so sebou aj mnohé zdravotné komplikácie a často odkázanosť človeka na pomoc iných. Zároveň myslíme na pacientov a ich rodiny, ktorí zápasia s vážnymi ochoreniami a potrebujú zmierniť utrpenie či zabezpečiť čo najlepšiu kvalitu života, aká je v danej situácii možná. Aj preto prinášame výzvu na podporu paliatívnej starostlivosti, aby sme týmto skupinám pomohli," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

archívne video

Na dofinancovanie zdravotníctva v roku 2024 bude treba minimálne 200 miliónov euro (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Cieľom výzvy je vytvoriť paliatívne oddelenia a paliatívne lôžka v nemocniciach prostredníctvom rekonštrukcie už existujúcich lôžok, ktoré sa uvoľnia po reorganizácii siete nemocníc. "Zároveň chceme naplniť optimálnu sieť paliatívnych oddelení, ktoré budú poskytovať uvedenú starostlivosť v súlade s koncepciou a novým zákonom o dlhodobej a paliatívnej starostlivosti," doplnilo ministerstvo.

Ide o opakovanú výzvu, pri ktorej sa nevyčerpala určená alokácia. MZ upozornilo, že oproti prvej výzve došlo k viacerým zmenám. "Napríklad, žiadosti môžu posielať ústavné zdravotnícke zariadenia druhej až piatej úrovne kategorizované podľa optimalizácie siete nemocníc do 31. októbra, respektíve do vyčerpania alokácie. Žiadatelia sa musia pred samotným podaním žiadosti prihlásiť do informačného systému plánu obnovy Slovenskej republiky (ISPO), kde zaevidujú svoju žiadosť. Systém ISPO vygeneruje žiadateľovi sumár žiadosti, ktorý musí žiadateľ následne odoslať na Ministerstvo zdravotníctva SR," priblížil rezort.

Viac o téme: VýzvaPaliatívna starostlivosťMinisterstvo zdravotníctva (MZ) SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu