Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hromadná otrava v Tatrách: 20 turistov sa napilo horskej vody, nasledovala evakuácia a hospitalizácia!

(Zdroj: Getty Images)

ZAKOPANE – Minulý víkend došlo v poľských Tatrách k hromadnej otrave. Záchranári museli 20 osôb evakuovať z Údolia piatich poľských jazier. Údajne mali konzumovať vodu z horských potokov.

Turisti začali trpieť nevoľnosťou, mali hnačku a cítili sa slabo. Podľa odborníkov riskovali vlastné zdravie, pretože horská voda je nosičom mnohých baktérií a vírusov. Jediným spôsobom ako sa vyhnúť otrave je použitie špeciálnych tabliet na úpravu vody, tie však turisti nemali, uviedol poľský onet.pl.

V masíve Prostredného hrotu uviazla dvojica slovenských turistov (Zdroj: Horská záchranná služba)

Aj keď horúčavy lákajú ľudí na osvieženie, pitie z potokov a prameňov nie je ideálny spôsob ako uhasiť smäd. Jedným z najčastejších rizík pri pití vody z horských potokov je prítomnosť baktérie E.coli ale aj baktéria Campylobacter. Okrem toho sú horské pramene a potoky zdrojov vírusov ako Giardia alebo Cryptosporidium, ktoré sú nebezpečné najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

 

🚱 Otrzymaliśmy (przewodnicy) dziś pismo z sanepidu, by wzbraniać turystów przed spożywaniem wody w Tatrach. Wobec tego...

Posted by Przewodnik Tatrzański Maja Sindalska on Monday, August 26, 2024

O nebezpečenstve pitia vody z horských potokov informovala aj sprievodkyňa v poľských Tatrách Maja Sindalská. Upozornila na potrebu použitia tabliet na čistenie vody, alebo na nutnosť prevarenia. Zároveň informovala, že v poľských Tatrách je stále možnosť nájsť aj pitnú vodu, napríklad v poľských Kuzniciach, pri vstupe do Strazyskej doliny ale aj na Chalubinskieho ulici v Zakopanom.

Viac o téme: PotokPoľskoTatryHorská voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu