Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Cesta do Zimbabwe ho takmer stála život: Český turista bol zatvorený v africkom väzení viac ako 20 dní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASVINGA – Výlet do Afriky si český turista Lukáš S. určite takto nepredstavoval. V jednej z afrických krajín sa dostal do problémov so zákonmi a miestne úrady ho zadržali. Zachránil ho kontakt s českým konzulátom, no boli to dlhé naťahovačky. Nezabrala dokonca ani kaucia a vo väzení musel stráviť takmer mesiac.

Občan Českej republiky sa ocitol v africkej krajine Zimbabwe vo veľkých problémoch. Pre porušenie miestnych zákonov v dvoch bodoch mu dokonca hrozilo 20 rokov za mrežami. Mal byť iniciátorom poburovania verejnosti a vyzývať ju k nepokojom. V druhom bode, ktorý bol podľa konzula Michala Nováka podstatne vážnejší, mal o Zimbabwe šíriť nepravdivé informácie. 

Dve obvinenia 

Problém spočíval v tom, že obyvatelia mesta Masvingo nemali mať zabezpečené základné potreby ako prístup k dostatku pitnej vody, alebo domovy vybavené elektrinou. Český turista mal dokonca nakrúcať ako dôkazový materiál videá priamo zo života miestnych obyvateľov. Obvinený Lukáš S. napokon nestratil duchaprítomnosť a kontaktoval české veľvyslanectvo. 

Cesta do Zimbabwe ho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Na začiatku každého konzulárneho prípadu je potrebné získať maximum informácií. V tomto prípade sme sa o situácii dozvedeli prakticky okamžite, a to vďaka predvídavosti nášho občana, pretože nás kontaktoval, kým mohol," povedal pre český Blesk už spomínaný konzul Michal Novák s tým, že diplomatickou cestou kontaktoval miestne veľvyslanectvo, kde ho oboznámili s obvinením, miestom zadržania českého občana aj následným chystaným súdnym procesom.  

Lukáš S. si dokonca zohnal aj obhajcu a to skôr, ako stihlo pomôcť v tejto veci české veľvyslanectvo. "V čase zadržania mal možnosť ešte odoslať jeden mail, ktorý odoslal práve nám. Čakal, že situácia sa do večera toho dňa upokojí, no napokon aj v správe stálo, že keď sa prestane ozývať, zrejme má väčší problém," hovorí Novák. 

Obžaloba napokon pred samotným procesom stiahla obvinenie, za ktoré hrozilo 20 rokov, takže v najhoršom prípade hrozila peňažná pokuta, no väznenie už nie. Stal sa však opak. 

Podmienky vo väzení

Konzul Novák sa vypravil do Masvingy, kde si overil všetky informácie. V miestnom väzení sa stretol s Lukášom S. a videl v akých podmienkach tam väzni žijú. "Dôraz sa kladie na bezpečnosť objektu. Je to niekoľko tehlových stavieb. Kuchyňa je pre väzňov otvorená, dokonca majú na dvore aj niekoľko políčok, kde si pestujú zeleninu...Trikrát denne tu jedia kasu z kukurice, ktorá nemá žiadnu chuť. Do cely ma nevpustili, ale tie podmienky sú veľmi ťažké. Problém bol aj s nedostatkom pitnej vody," opisuje svoju skúsenosť český konzul. 

Problém s kauciou aj vízami

Prvé pojednávanie bolo podľa slov Nováka naplánované na 16. augusta, no obžaloba ešte nemala pripravené všetky potrebné dokumenty. Z toho dôvodu sudca prípad odložil na 22. augusta. "My sme sa usilovali (spoločne s advokátom obžalovaného Čecha) podniknúť kroky, aby bol náš občan prepustený na kauciu. Mohol tak čakať na slobode. Mestský súd v Masvingu však rozhodol, že tu existuje riziko úteku českého občana zo Zimbabwe a vyhnutie sa súdnemu pojednávaniu," skonštatoval Novák. 

Cesta do Zimbabwe ho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Súkromný advokát napokon podal odvolanie, lenže súd zasadal len dvakrát za týždeň, takže záležitosťou sa zaoberal až o šesť dní. Napokon súd usúdil, že niet pochýb o tom, že české veľvyslanectvo sa zaručuje za svojho občana, že neopustí Zimbabwe.

Následne bol problém s prechodnou adresou pobytu, pretože podľa zákonov v Zimbabwe nemohol Lukáš S. bývať v hoteli. "Nebola to adresa, kde sa človek zdržiava permanentne. Napokon sme ale vybrali dostupnú adresu a mohli sme zaplatiť kauciu," doplnil český konzul.   

Novák priblížil, že Lukáš S. bol v Afrike cudzincom a keďže mu bol počas vyšetrovania zadržany pas, nemohol sa slobodne pohybovať. "Imigračný úrad musí vydať zvláštne povolenie, no to nám nebolo napriek dotazovaniu vydané."

Súd so spornou obžalobou

Na súdnom procese, ktorý sa konal hneď na druhý deň, vystúpili v rámci obžaloby dvaja zatýkajúci policajti a hlavná vyšetrovateľka. Ich výpovede boli rozdielne, pričom svedkyňa nepriamo obvinila svojich kolegov z klamstva. Sudca sa pýtal, či skutočne v Masvingu v danej chvíli nebola elektrina, čo obhajobou bolo preukázané, zatiaľ čo svedkyňa vyhlasovala, že elektrina bola, ale nemá na to žiadny dôkaz. 

Cesta do Zimbabwe ho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď sa sudca podobne spýtal na vodu, hlavná vyšetrovateľka s istotou povedala, že voda bola, aj keď obhajoba preukázala opak. "Sudca nakoniec vyhlásil, že ide o subjektívne komentáre turistov v cudzej krajine a že z videa nie je zrejmé, že by podnecoval verejnosť k nejakým nepokojom."

Český občan strávil napokon v africkom väzení 22 dní. Po vyhlásení rozsudku o jeho nevine mu na policajne stanici odovzdali všetku zadržanú batožinu aj s cennosťami.

Deportácia zo Zimbabwe

Lukáš S. mal platné vízum, hranicu prekročil legálne a mal aj všetky potrebné opatrenia. "Imigračný úrad napriek tomu hlásil, že s ním má nejaký problém. Netušili sme, čo je vo veci, ale že keď sa na súde náš občan očistí, imigračný úrad nariadi deportáciu. Tak sa napokon aj stalo, len zvláštne bolo, že úradníci z imigračného nás sprevádzali až na letisko," uzavrel český konzul Michal Novák. 

Viac o téme: KonzulSúd ČRAfrikaZimbabweVäzenieKrimiLukáš S.Michal Novák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu