Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNE Šéf agentúry pre atómovú energiu: V Kurskej jadrovej elektrárni hrozí jadrový incident

Rafael Grossi
Rafael Grossi (Zdroj: SITA/AP Photo/Florian Schroetter)

KURČATOV/MOSKVA - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok vyhlásil, že existuje riziko "nukleárneho incidentu" v Kurskej jadrovej elektrárni a že situácia je vážna. Uviedol to počas návštevy elektrárne, ktorá sa nachádza v ruskej Kurskej oblasti, kde už tri týždne vedú ofenzívu ukrajinské sily. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ruské orgány od začiatku ukrajinskej ofenzívy tvrdia, že Kyjev sa opakovane pokúsil elektráreň zasiahnuť. Ukrajina sa k týmto obvineniam doteraz nevyjadrila.

archívne video

Ukrajinská armáda ukázala video z ofenzívy v Kurskej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Grossi na tlačovej konferencii upozornil, že elektráreň je mimoriadne zraniteľná, pretože nemá ochrannú kupolu. Uviedol taktiež, že stále funguje v takmer normálnom režime, čo však znamená, že situácia v súvislosti s jej bezpečnosťou je ešte vážnejšia.

Ukrajinské sily začali 6. augusta nečakaný vpád do Kurskej oblasti. Odvtedy prenikli do vzdialenosti asi 30 kilometrov od Kurskej jadrovej elektrárne, jednej zo štyroch najväčších v Rusku.

Viac o téme: Návšteva ElektráreňRuskoUkrajinaKurskRafael Grossi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu