Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Rokovania s Ukrajinou teraz stratili svoj význam, tvrdí Kremeľ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VARŠAVA - V pondelok vyštartovali v Poľsku stíhačky. Stalo sa tak potom, ako v celej Ukrajine bol vyhlásený vzdušný poplach. Rusko poslalo do vzduchu 11 bombardérov Tu-95 a drony. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Britský minister zahraničných vecí David Lammy v pondelok odsúdil najnovší ruský útok na civilnú infraštruktúru na Ukrajine a vyjadril ľútosť nad smrťou zamestnanca tlačovej agentúry Reuters pri sobotňajšom útoku na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

21:50 Rusko podniklo najväčší útok na Ukrajinu od začiatku rozsiahlej invázie, hlásia vzdušné sily. Rusko vypálilo 127 rakiet a 109 bezpilotných lietadiel, zatiaľ čo Ukrajina zostrelila 102 rakiet a 99 bezpilotných lietadiel, uvádzajú vzdušné sily.

20:26 Biely dom v pondelok odsúdil masívny útok ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Zároveň prisľúbil Kyjevu trvalú podporu. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry AFP. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme pokračujúcu vojnu Ruska proti Ukrajine a snahu uvrhnúť ukrajinský ľud do tmy, keď sa blíži jeseň," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Najnovší útok Ruska na Ukrajinu označil za "strašný".

18:49 Jeden človek zahynul a šiesti utrpeli zranenia v pondelok po požiari v ropnej rafinérii v Omsku na západe Sibíri. Oznámil to tamojší gubernátor, pričom rafinéria uviedla, že pokračuje v normálnej prevádzke a požiar neovplyvnil jej výrobný plán. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a TASS. "Šiestim zraneným bola poskytnutá všetka nevyhnutná zdravotná pomoc... Nanešťastie, jeden zranený zomrel," uviedol gubernátor Omskej oblasti Vitalij Chocenko na sociálnej sieti Telegram.

"Požiar v Omskej rafinérii je pod kontrolou. Automatický bezpečnostný systém závodu zaznamenal požiar v technologickom zariadení... Závod funguje ako obyčajne," uviedla rafinéria vo vyhlásení.

18:36 Rokovania s Ukrajinou teraz stratili svoj význam, tvrdí Kremeľ. Vyhlásenie hovorcu Kremľa prichádza v čase prebiehajúcej ukrajinskej invázie do ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala začiatkom augusta.

18:35 Západné obranné systémy ochabujú, pretože zastarané stratégie nedokážu držať krok s nárastom lacných, umelou inteligenciou poháňaných dronov a pokročilých technológií od protivníkov, píše vo svojom najnovšom vydaní politický analytik Charles Fergusson.

17:25 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi bude viesť tím, ktorý navštívi v utorok ruskú Kurskú jadrovú elektráreň. Oznámil to v pondelok vo vyhlásení samotný Grossi, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. "Vzhľadom na vážnosť situácie osobne povediem misiu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do Kurskej jadrovej elektrárne v Ruskej federácii," uviedol Grossi vo vyhlásení.

16:27 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina v pondelok uviedla, že pôsobí len v Afrike a v Bielorusku a jej bojovníci sa už nezapájajú do bojov na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ukrajina v nedeľu vyzvala Bielorusko, aby stiahlo vojakov z ich spoločnej hranice, pričom Kyjev uviedol, že na hranici sa nachádzajú bieloruské špeciálnej sily a bývalí vagnerovskí žoldnieri.

15:52 Na sociálnych sieťach koluje vzácne video očitého svedka systému protivzdušnej obrany Pantsir S-1 inštalovaného na veži neďaleko Moskvy. Dátum nasnímania videa nie je známy, ale 21. augusta moskovský starosta Sergej Sobyanin vyhlásil „jeden z najväčších útokov bezpilotných lietadiel“ na hlavné mesto Ruska. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v ten deň zostrelili 11 bezpilotných lietadiel.

15:51 Rusi počas dnešného štrajku poškodili kyjevskú vodnú elektráreň vo Vyšhorode, informovali ukrajinské médiá.

14:38 Priehrada v Kyjeve, ktorá je súčasťou Kyjevskej vodnej elektrárne, bola narazená počas masívneho ruského útoku na Ukrajine, informoval poradca prezidentskej kancelárie Timofij Mylovanov.

14:04 Počas ruského pondelkového útoku na Ukrajinu vletel neidentifikovaný objekt, s najväčšou pravdepodobnosťou dron, do vzdušného priestoru Poľska a zrejme dopadol na jeho územie. S odvolaním sa na operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl o tom informovala agentúra PAP, píše TASR. Rusko počas masívneho útoku vypustilo na Ukrajinu vyše 200 rakiet, striel a bezpilotných lietadiel. Pri úderoch zahynulo najmenej päť osôb, zasiahnuté boli podľa predstaviteľov aj ukrajinské energetické zariadenia. Neznámy objekt prenikol do poľského vzdušného priestoru približne o 06.43 h. Na území Poľska ho potvrdili najmenej tri radarové stanice, uviedol Maciej Klisz, šéf operačného veliteľstva poľskej armády. Vlastnosti objektu podľa neho ukazujú, že nešlo o raketu.

13:43 Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše 100 rakiet a približne 100 dronov iránskej výroby, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho išlo o jeden z najväčších kombinovaných útokov. Vyzval preto spojencov v Európe, aby vo vzdušnom priestore Ukrajiny pomohli zostreľovať zbrane vypustené Ruskom, informuje agentúra AFP.

13:25 Výbuch v rafinérii vlastnenej štátnym energetickým gigantom Gazprom v ruskom meste Omsk 26. augusta zranil najmenej dvoch ľudí, informovala tlačová služba spoločnosti.

12:58 Obmedzenie tranzitu ropy z Ruska cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko zo strany Kyjeva považuje 69 percent Maďarov za poburujúce. Zásah Európskej komisie v záujme riešenia tohto problému očakáva až 77 percent opýtaných. Podľa agentúry MTI to vyplýva z výsledkov prieskumu inštitútu Nézőpont

12:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:32 Dnešný kombinovaný útok, ktorý Rusko podniklo proti Ukrajine, patril k tým najväčším, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom na telegrame. Rusko podľa neho použilo vyše sto rakiet rôznych typov a skoro sto dronov.

11:58 Snahy udržať silnú jednotu medzinárodného spoločenstva tvárou v tvár hlavnému civilizačnému konfliktu dneška, brutálnej ruskej agresii proti Ukrajine, sú oslabované. Na každoročnej porade veľvyslancov to dnes povedal minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti). Podpora Ukrajiny a jednota v tejto podpore je podľa neho kľúčová, a preto Rusko neustáva vo svojej snahe jednotu spoločností oslabiť. Práve v regióne, do ktorého spadá Česko, má Moskva pre Rusko sľubné výsledky, myslí si Lipavský.

11:45 Energetické zariadenia v najmenej troch ukrajinských regiónoch boli v pondelok ráno zasiahnuté pri masívnych útokoch ruských síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

11:10 Ukrajinskí vojaci z jednotky protivzdušnej obrany v západnej Zakarpatskej oblasti strieľali na ruskú riadenú strelu guľometom namontovaným na nákladnom aute, podľa videa, ktoré 26. augusta zdieľal guvernér Viktor Mykyta.

10:53 Hoci súčasné manévre ukrajinských síl na ruskom území sú určitou symbolickou zmenou, zásadný zlom v konflikte sa však podľa českého premiéra Petra Fialu očakávať nedá. Česko napriek tomu v pomoci Ukrajine podľa jeho slov nepoľavuje a každý mesiac jej dodáva desiatky tisíc kusov munície. Povedal to v pondelok na porade českých diplomatov v Černínskom paláci.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (8)
Petr Fiala  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová )

10:33 Masívny ruský raketový a dronový útok zabil najmenej štyroch ľudí vo Volyni, Dnepropetrovsku, Záporoží a Žytomyrskej oblasti 26. augusta, podľa miestnych úradov.

10:11 Rusko v skorých ranných hodinách masívne bombardovalo Ukrajinu zo vzduchu raketami, riadenými strelami a bezpilotnými lietadlami. Pozorovatelia v Kyjeve hovoria o jednom z najťažších náletov za dva a pol roka vojny. Podľa oficiálnej leteckej výstražnej aplikácie boli hlásené výbuchy v okolí hlavného mesta a v regiónoch Žitomir, Chmelnyckyj, Ternopil a Ľvov. V Kyjeve sú problémy s dodávkami elektriny, ako oznámil starosta Vitalij Kličko na Telegrame.

9:53 V pondelok vyštartovali v Poľsku stíhačky. Stalo sa tak potom, ako v celej Ukrajine bol vyhlásený vzdušný poplach. Rusko poslalo do vzduchu 11 bombardérov Tu-95 a drony. „Veliteľstvo letectva oznámilo, že z ruských letísk odštartovalo 11 strategických bombardérov Tu-95. Stroje môžu niesť riadené strely. Operačné velenie (poľských) ozbrojených síl oznámilo štart poľských aj spojeneckých lietadiel,“ napísala Gazeta Wyborcza.

9:20 Najmenej traja ľudia prišli v pondelok o život na počas masívnych ruských vzdušných útokov na Ukrajinu, uviedli tamojšie oblastné úrady. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:50 Ruský raketový útok zabil jednu osobu v meste Luck vo Volynskej oblasti a poškodil bytový dom a infraštruktúru 26. augusta, uviedol starosta Lucku Ihor Polishchuk v telegrame.

8:33 DTEK, najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť, 26. augusta uviedla, že na celej Ukrajine sú núdzové odstávky elektriny. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v "niekoľkých štvrtiach" hlavného mesta došlo k výpadkom elektriny a neskôr dodal, že na pravom brehu mesta sú problémy s dodávkou vody.

8:10 Výbuchy boli hlásené 26. augusta v Kyjeve, Charkove, Odese, Vinnici, Záporoží, Kremenčuku, Dnipre, Chmelnyckom, Kropyvnickom, Lucke a Kryvyj Roh.

7:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že jednotkám Kyjeva sa podaril menší postup do vnútra územia ruskej Kurskej oblasti a ovládli tam ďalšie dve obce. Došlo k tomu viac než dva týždne po začiatku prekvapivej ofenzívy na ruské územie, informuje o tom agetúra AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (8)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

7:27 Podľa analýzy vizuálnych dôkazov od Washington Post Ukrajina od začiatku jej vpádu do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta zrejme zajala najmenej 247 ruských vojakov.

7:13 Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila 20 ukrajinských dronov nad viacerými oblasťami. V pondelok to uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters.

6:45 Trosky zo zničených ukrajinských dronov v ruskej Saratovskej oblasti poškodili niekoľko domov v mestách Saratov a Engels. V noci na pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor oblasti Roman Busargin. Informuje o tom agentúra Reuters.

6:15 Predstavitelia sociálnej siete Telegram v nedeľu vyhlásili, že jej zakladateľ a generálny riaditeľ Pavel Durov nemá čo skrývať a že je absurdné, aby bol majiteľ zodpovedný za zneužívanie platformy. Durova zadržala v sobotu francúzska polícia v rámci vyšetrovania trestných činov súvisiacich s Telegramom. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

6:00 Rusko znova zaútočilo dronmi na Kyjev, oznámila v noci na pondelok ukrajinská armáda. Dodala, že podľa predbežných údajov nedošlo k zraneniam ani škodám. Informovala o tom agentúra Reuters.

Agentúra Reuters potvrdila úmrtie svojho pracovníka po raketovom útoku

Po raketovom útoku na hotel v ukrajinskom meste Kramatorsk zahynul člen spravodajského tímu agentúry Reuters Ryan Evans. Ďalší dvaja pracovníci sa zranili. Útok sa udial v sobotu večer. V nedeľu úmrtie svojho pracovníka potvrdila agentúra Reuters. Evans (38) pre agentúru Reuters pracoval ak bezpečnostný poradca. Spolu s piatimi ďalšími členmi tímu bol ubytovaný v hoteli Sapphire v Kramatorsku. Pochádzal z Veľkej Británie a v minulosti pôsobil v jej ozbrojených silách. Pre britskú agentúru pracoval od roku 2022 a novinárom radil v bezpečnostných otázkach. Pôsobil na celom svete vrátane Ukrajiny, Izraela a parížskej olympiády.

Na snímke bezpečnostný poradca agentúry Reuters Ryan Evans, ktorý zahynul po raketovom útoku na hotel v ukrajinskom meste Kramatorsk.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke bezpečnostný poradca agentúry Reuters Ryan Evans, ktorý zahynul po raketovom útoku na hotel v ukrajinskom meste Kramatorsk.  (Zdroj: TASR/AP/Ryan Evans/Reuters)

"Ryanovej rodine a blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Ryan pomáhal mnohým našim novinárom pokrývať udalosti po celom svete; bude nám veľmi chýbať," uviedla agentúra Reuters. Dvaja ďalší pracovníci Reuters sú zranení, pričom jeden vážne. Oboch previezli do nemocnice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že hotel zasiahla ruská balistická strela Iskander. Útok bol podľa neho "absolútne cielený a premyslený." Ruské ministerstvo obrany sa k situácii nevyjadrilo. Kramatorsk, ktorý sa nachádza približne 20 kilometrov od frontovej línie, je ešte stále pod kontrolou Ukrajiny. V júni Rusko zasiahlo v tomto meste reštauráciu, ktorú často navštevovali aj zahraniční novinári či humanitárni pracovníci. O život vtedy prišlo najmenej 12 osôb.

Na hranici sa zhromažďujú bieloruské vojenské jednotky

Týždeň po tom, ako Bielorusko oznámilo nasadenie posíl na hranici s Ukrajinou, vláda v Kyjeve v nedeľu potvrdila, že bieloruskí vojaci sa zhromažďujú v tejto oblasti. Vyzvala súčasne Minsk, aby tieto jednotky stiahol do primeranej vzdialenosti od hranice. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Nové jednotky s tankami, delostrelectvom a systémami protivzdušnej obrany spozorovali v Homeľskej oblasti na juhovýchode Bieloruska "pod zámienkou vojenských cvičení", uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Bieloruských predstaviteľov vyzvalo, aby "v záujme svojej krajiny nezopakovali pod tlakom Moskvy tragické chyby". Ministerstvo zdôraznilo, že Kyjev neplánuje žiadne nepriateľské činy voči Bielorusom.

Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (8)
Alexander Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko predtým oznámil posilnenie vojenských jednotiek na hranici s Ukrajinou, čo odôvodnil veľkým zvýšením počtu vojakov na ukrajinskej strane. Tvrdil, že Ukrajina tam umiestnila 120 000 vojakov. Minsk, spojenec Moskvy, sa aktívne nezapája do vojny Ruska proti Ukrajine. Lukašenko však vo februári 2022 povolil ruským jednotkám napadnúť Ukrajinu aj z bieloruského územia, kam predtým prišli podľa Moskvy a Minska na vojenské cvičenia.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu