Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dramatický boj s plameňmi po 11 dňoch končí: Požiar na Madeire je pod kontrolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Nic Coury)

LISABON - Hasičom sa po 11 dňoch podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar na portugalskom ostrove Madeira. Uviedli to v nedeľu miestne úrady, podľa ktorých však hasičské tímy zostávajú v pohotovosti, aby zabránili ďalšiemu šíreniu plameňov.

Požiar vypukol na ostrove 14. augusta v odľahlej vidieckej oblasti Ribeira Brava. Odvtedy spálil viac ako 5000 hektárov porastu najmä v ťažko prístupnej horskej oblasti."Požiar sa už podarilo dostať pod kontrolu, ale zatiaľ ho nemožno považovať za uhasený, takže tímy zostanú na mieste ostražité, aby zabránili prípadnému opätovnému vzplanutiu," povedal šéf miestneho úradu civilnej ochrany António Nunes pre agentúru Lusa.

Hasenie plameňov komplikovali nepriaznivé poveternostné podmienky vrátane vysokých teplôt, silného vetra a nízkej vlhkosti vzduchu. Pomocnú ruku podala aj Európska únia, ktorá na Madeiru poslala dve hasičské lietadlá.

Úrady na ostrove informovali, že požiar si nevyžiadal zranených a nezničil žiadne civilné budovy či kritickú infraštruktúru.Ostrov Madeira v Atlantickom oceáne je autonómnym regiónom Portugalska. Žije tam asi 250.000 ľudí a ide o populárnu turistickú destináciu.

Viac o téme: PožiarHasičiLesný požiarMadeira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu