Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že pri útoku v Belgorodskej oblasti zahynulo päť ľudí: EÚ dá Ukrajine skoro 114 miliárd eur

Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku s nápisom Lubimovka pri rusko-ukrajinských hraniciach. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku s nápisom Lubimovka pri rusko-ukrajinských hraniciach. (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 12 utrpelo zranenia pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Rakitnoje v ruskej Belgorodskej oblasti, oznámil v nedeľu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje agentúra Reuters a AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:39 Bielorusko zhromažďuje značný počet vojakov a zbraní pozdĺž ukrajinských hraníc „pod zámienkou cvičení“, hovorí Ukrajina.

20:03 Ukrajina zverejnila prvé zábery svojho nového raketového bezpilotného lietadla Palianytsia, ktoré má zasiahnuť ruské vojenské letiská a „zničiť útočný potenciál nepriateľa“.

19:32 Dva týždne po prekvapivej ofenzíve Kyjeva na ruské územie sa začala ďalšia fáza operácie s dôsledkami pre bojisko a pre tých ruských civilistov, ktorí zostali v oblasti.

18:53 Ukrajina sa zaviazala k mieru, ale nie na úkor toho, že sa vzdá svojho územia, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so zástupcami indických médií 25. augusta.

17:41 Prebiehajúca ukrajinská operácia v ruskej Kurskej oblasti už priniesla určité hmatateľné vojenské a politické výsledky a zároveň vzbudila nádej na skoršie ukončenie rozsiahlej ruskej invázie.

16:12 4 zranení pri štrajku v Kramatorsku, hovorí guvernér.

15:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v súvislosti s druhým mierovým summitom o Ukrajine prebiehajú rokovania so Saudskou Arábiou, Katarom, Tureckom a Švajčiarskom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na rozhovor Zelenského s indickými novinármi, ktorý bol v nedeľu zverejnený na sociálnych sieťach.Zelenskyj podľa vlastných slov povedal indickému premiérovi Nárendrovi Módímu, že by podporil usporiadanie druhého mierového summitu v Indii.

14:21 Dvaja novinári agentúry Reuters utrpeli zranenia v noci na nedeľu počas útoku na hotel v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. Ďalší novinár tejto agentúry je nezvestný.Kyjev pretým hlásil, že ruské sily útočili na toto mesto, ktoré sa nachádza neďaleko frontovej línie v Doneckej oblasti, pripomína AFP. Reuters uviedla, že počas útokov bola poškodená aj budova hotela Sapphir, kde sa nachádzalo šesť členov jej tímu. Spravodajsky pokrývali vojnu na Ukrajine.

13:30 Pápež František v nedeľu vyjadril znepokojenie nad opatrením ukrajinskej vlády, ktoré umožní zakázať na území krajiny pôsobenie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi spojenej s Ruskom. Informuje agentúra AFP a DPA.

13:21 Zelenskyj: Operácia Kursk je súčasťou veľkej vojensko-politickej, vojensko-diplomatickej operácie "Všetko, čo robíme, je len preto, aby sme prinútili Rusko, aby bolo pripravené na spravodlivý mier," povedal prezident.

13:11 Video ukrajinského vojaka, ktorý zostrelil "Shahed" z boku vrtuľníka pomocou guľometu vysokého kalibru.

13:00 Ruské veľvyslanectvo v Paríži v nedeľu obvinilo francúzske úrady z odmietania spolupráce po zadržaní zakladateľa a generálneho riaditeľa platformy Telegram Pavla Durova. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá.

12:05 Jedna osoba zahynula a najmenej 29 ľudí utrpelo zranenia pri nočných raketových a dronových útokoch ruskej armády na sever a východ Ukrajiny. Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda a regionálne úrady, píše agentúra Reuters.

11:38 Poľsko vynaložilo 3,3 % svojho HDP na pomoc Ukrajine. Celkovo Varšava poskytla krajine 26 miliárd dolárov.

10:15 Zelenskyy urobil odvážny hazard, aby znovu získal iniciatívu: WSJ analyzuje možné ciele operácie Kursk

9:20 Zelenskyj po prvý raz ukazuje ukrajinskú bezpilotnú strelu „Palianytsia“. Podľa prezidenta trval vývoj rakety rok a pol a je lacnejšia ako jej analógy.

8:20 Nočný úder ruskej armády na hotel vo východoukrajinskom meste Kramatorsk zranil dvoch novinárov. Tretí novinár je nezvestný pod troskami budovy, informovali v nedeľu miestne úrady. Informuje agentúra AFP. 

7:25 Litovská premiérka Ingrida Šimonyté v sobotu oznámila nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane bezpilotných lietadiel a rakiet protivzdušnej obrany. Informuje stanica Sky News."Do konca jesene bude Ukrajine odovzdaných približne 5000 dronov vyrobených v Litve. Vyčleníme tiež 35 miliónov eur na nákup radarov a odmínovacích zariadení pre Ukrajinu," napísala Šimonyté na sieti X.

6:45 Námorné sily AFU ukázali, ako „gratulovali“ Rusom ku Dňu nezávislosti Ukrajiny na Kinburn Spit.

6:00 Európska únia použila na podporu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie v predvlaňajšom februári skoro 114 miliárd eur. Uviedli to dnes únijné orgány pri príležitosti ukrajinského Dňa nezávislosti. Do sumy je započítaných aj 17 miliárd eur použitých na pomoc ukrajinským utečencom. Na zbrane a vojenskú asistenciu išlo 39 miliárd eur.

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky

Gladkov na sieti Telegram uviedol, že pri ukrajinskom ostreľovaní utrpeli zranenia tri deti, z toho dve boli prevezené do nemocnice. Sedem dospelých bolo taktiež hospitalizovaných, pričom štyria z nich sú vo vážnom stave. 

V dôsledku útoku došlo k poškodeniu desiatich súkromných domov, dvoch ďalších budov a niekoľkých vozidiel. Poškodené je aj plynové potrubie a niekoľko obcí je bez plynu. Podľa Gladkova došlo aj k poškodeniu elektrického vedenia. 

Na území Belgorodskej oblasti je od 15. augusta v platnosti režim mimoriadnej situácie podľa federálnej stupnice v dôsledku pretrvávajúcich útokov ukrajinských síl. Úrady taktiež nariadili evakuáciu tejto oblasti. Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Ukrajinské sily 6. augusta vpadli do Kurskej oblasti a podarilo sa im získať pod kontrolu desiatky obcí. Ide o prvú ofenzívu tohto druhu od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine vo februári 2022.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu